IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискува ли Тръмп да подпали война в Близкия Изток

По вътрешнополитически причини Техеран трудно би могъл да остави убийството на генерал Солеймани без отговор, пише Райнер Золих

17:55 | 05.01.20 г. 7
<p>
	На фона на засиленото напрежение между САЩ и Иран демонстранти протестират срещу войната пред консулството на САЩ в Торонто. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На фона на засиленото напрежение между САЩ и Иран демонстранти протестират срещу войната пред консулството на САЩ в Торонто. Снимка: Ройтерс

След убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад при изненадващо американско нападение всичко сочи към ескалация на напрежението. Ситуацията е изключително опасна: режимът в Техеран и съюзниците вече се заканиха да си отмъстят, очаква се ново насилие и ситуацията бързо може да излезе извън контрол, пише Райнер Золих за Дойче веле.

Страх от насилие

Последиците от това ще бъдат усетени най-вече от съюзниците на САЩ в района - Израел и Саудитска Арабия, но също така Ливан и най-вече Ирак. Кървави атентати срещу хора, на площади и срещу институции, нападения на танкери и тръбопроводи, ракетни атаки срещу американски съюзници - на този етап нищо не може да бъде изключено, тъй като за Техеран убийството на Солеймани е унижение и фактическо обявяване на война. По вътрешнополитически причини Техеран трудно би могъл да остави този акт без отговор. 

Не е задължително обаче Иран да прибегне до военна сила. Благодарение включително на много ефективната военна и разузнавателна стратегия на Солеймани през последните години, Техеран разполага с отлично функционираща мрежа от добре въоръжени помощници в региона: от проиранските милиции в Ирак и Сирия, през ливанската организация Хизбула, до бунтовниците хути в Йемен, които са в пряка конфронтация със съперника на Иран Саудитска Арабия и са вражески настроени към Израел и САЩ.

Убийството беше грешка

Със Солеймани беше отстранен главният стратег на иранската експанзионистична политика на силата в региона. Повече от учудващо е, че режимът в Техеран не успя да защити водещия си в този смисъл генерал от подобно нападение. Но в Близкия и Средния Изток никой не е незаменим, нито дори Касем Солеймани като ръководител на прословутите бригади Ал Кудс: мрежата от лоялни на Иран военни групировки, която той изгради в региона, ще си остане ефективна и опасна и без него. Вече дори е определен негов наследник.

Солеймани има военни заслуги и в борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Но той беше оръдие в ръцете на режим, който подкрепяше терора и най-бруталната диктатура. Няма причина да изпитваме състрадание към такъв човек. И все пак убийството му беше политическа грешка. Доналд Тръмп - президентът на САЩ и главнокомандващ на американските въоръжени сили - не само излага на опасност от война един цял регион, от който всъщност той иска да изтегли страната си. Той поема и риска да разпали с това нови антиамерикански и антизападни настроения в региона. А това може окончателно да убие демократичните процеси в Ирак, Ливан и Иран, защото сегашните протести в тях са пряко или косвено насочени срещу режима в Техеран. Ако това се случи, ще се окаже, че Тръмп пряко е обслужвал интересите на Техеран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 4 години
Така като гледам реакциите убийството на Солеймани е било координирано на много места :) Та в кратце никой от Великите сили не иска разпищолил се Иран из целият Близък Изток , та беше време да им насвият сърмите . Сега , дали Иран ще реши да играе сам срещу всички си е негово право, но пък като един от центровете на властта в Иран нищо чудно атаката да е координирана и с другия център :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 4 години
Грешите господа.Ще се случи точно това което искаше Тръмпито, а дълбоката държава не искаше. Американците ще се изтеглят от този регион. Война няма да има! Ще има заплахи. и толкоз. За седмица две духовете ще се успокоят. Тръмп ще бъде преизбран и тогава може да има война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
В цялата история около това убийство има твърде много неясноти и алогичности. Първо- действуващия американски президент бе вероятен кандидат за реален миротворец , т.е. американски ръководител който през своя първи мандат не е започнал ГОЛЯМА война.През последните десетилетия няма подобен американски президент. Сега вече това е твърде съмнително и може да окаже негативно влияние върху очаквания за него изборен успех през ноеввири т.г. Второ-доста съмнително от гледна точка на стеклите се благоприятни обстоятелства след самоубийствения ход на демократите с прословутия процес за импичмънт на действуващия президент е публично разиграната от Тръмп акция в Близкия изток, която при това едва ли ще му донесе предизборни девиденти?Най вероятно след серия от ирански удари , на които ще бъде хвърлено медийно затъмнение, ПРЕЗИДНТЪТ ще лансира поредната супер изгодна сделка за двете противоборстващи страни, което изцяло се вписва в познатия вече маниер на Тръмп във взаимоотношенията му с реалните политически лидери , които днес не са чак толкова много на брой в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Мислиш, че американците ще напуснат цокалките си в Ирак и ще се вслушат в приетото от правителството решение на иракският парламент?!СЪЖАЛАВАМ, ЧЕ ЩЕ ТЕ РАЗОЧАРОВАМ НО ТОВА ПРОСТО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ. Към написаното от теб да добавя още няколко факта: 1/ Американците СА РЕШИЛИ да останат в техните ФОРДОВЕ за да се защитават от нападения на "ТЕХНИТЕ" ПЕТРОЛНИ КЛАДЕНЦИ, КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ИРАКЧАНИ СА РАЗПОЛОЖЕНИ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ. 2/ Президента на Ирак е знаел за предстоящият атентат срещу КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ , но не е предприел нищо за да го спре. *** е СУНИТ и е против Иран и ШИИТИТЕ. СЕЩАШ СЕ КАК ПРОТИВОПОСТАВЯЙКИ ШИИТИ НА СУНИТИ АМЕРИКАНЦИТЕ СА РЕШИЛИ ДА БРУЛЯТ КРУШАТА И ПЕТРОЛА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА. Възможно е и това да се случи , но според мен ОРМУЗКИЯ ПРОТОК е ключа не само за ИРАКСКИЯ ПЕТРОЛ , но и за останалите 25 % от добива на петрол в света. Не допускам персите да не се възползват от това да дръпнат савака на този проток със всички непредвидими за това последици за САЩ и фондовите борси. СРИВ НА ФОНДОВИТЕ БОРСИ Е АПОКАЛИПСИСА И НАКАЗАНИЕТО НА ТРЪМП И ПОМПЕО ЗА ТЯХНАТА НАГЛА И АРОГАНТНА ПОЛИТИКА. КОЙ СМЯТАШ ТОГАВА ЩЕ ОТБРАНЯВА ПРОТОКА - Пети американски флот разположен в Бахрейн и някаква нова коалиция в състава на която влезнаха ИРАН , РУСИЯ и КИТАЙ. СЪС СИГУРНОСТ В ТАЗИ КОАЛИЦИЯ Русия ще го играе ТРОЯНСКИЯТ КОН какъвто бе във войната в СИРИЯ. За министър Лавров янките са "партньори" , а за Израел ТЕ са гаранти за сигурността в Сирия. И още няколко интересни факта за "великият" Путин и неговия министър: В началото на миналата година в Сирия се състояха бойни действия при които от едната страна на бойната линия бяха РУСКИ , а от другата ИРАНСКИ бойци. Жертвите при една от битките достигнаха 200 човека от двете страни. Да не забравяме как руската ПВО система си "затваряше" очите при атаките на израелските самолети над ирански позиции. ЗА РУСИЯ /както и за САЩ/ ген КАСИМ СУЛЕЙМАНИ БЕШЕ НЕ ПО МАЛЪК ПРОБЛЕМ ОТ ТОЗИ НА ИЗРАЕЛ. И още нещо впечатляващо - ИРАН ПОТЪРСИ ПОДКРЕПА ОТ ТУРЦИЯ , НО НЕ И ОТ РУСИЯ. Напълно са наясно и с Лавров и неговите "партньори" от САЩ и другари от Израел с които КООРДИНИРАТ ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СИРИЯ.На *** Иран изобщо не може и не бива да вярва. Ще ги предадат така като ЮДА ХРИСТОС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 19
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Я, зачислените *** копейници за коментари в Инвестор вече са снесли бълвоча си. Ееех, мечтаят, мечтаят и накрая пак същото - в любимата им Расийка минималната заплата е около 300 лева, двойно по-ниска от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
"НА СВИКАНОТО ДНЕС ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ИРАКСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, СЪС 170 ГЛАСА ЗА /при необходими за приемането й 150 гласа/ Е ПРИЕЛ РЕЗОЛЮЦИЯ, ЗАДЪЛЖАВАЩА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПРЕМИЕРА АЛ-МАХДИ, ДА ИЗИСКА ОТ САЩ ДА ИЗТЕГЛЯТ ВСИЧКИТЕ СИ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ИРАК.Резолюцията е била приета успешно, въпреки опитите на кюрдските и сунитските депутати да провалят гласуването с апаратни хватки тип недостатъчен кворум и от сорта Така че американците сега ще трябва да се махнат от Ирак, а това означава автоматично, че ще им се наложи да се разкарат и от Сирия, защото стоенето им в Сирия 100% зависи от логистичното им обезпечаване от Ирак и такаВ заключение: хитрата сврака е винаги с двата крака в тигана, отделна е темата, че малоумието и очевидната им простотия, понякога действително поразяват с необятността си!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
крас
преди 4 години
Прекрасна статия и анализ на ситуацията. Бих могъл да добавя само нещо което е характерно за случващото се в този регион. ПРИНЦИПЪТ НА КОЙТО СЕ ИЗГРАЖДА ПОЛИТИКАТА НА ИРАН Е : Око за око , зъб за зъб.Няма да изброявам примери в подкрепа на тази теза, но ПОЛИТИЧЕСКАТА СМЪРТ на Тръмп и Помпео вече е факт. КАКВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТВЕТНАТА РЕАКЦИЯ НА ПЕРСИТЕ , ОСВЕН ЗАТВАРЯНЕТО НА ОРМУЗКИЯ ПРОХОД И ПРЕДИЗВИКВАНЕТО НА СКОК НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА КАКЪВТО В МОМЕНТА СЕ НАБЛЮДАВА. Сещате се какво ще се случи на борсите и до какво ще доведе това. Как ще реагират на това Тръмп и компания. Наясно ли са с начина по който ще бъде извършен този БЕЗКРЪВЕН БЛОКАЖ на най стратегическото место в света. Предполагам, че тепърва ще осъзнават как са загубили без бой ИРАК където вече са нежелани персони, как страната им е загубила един стратегически район от света на който ИРАН е сложил ръка. Още по неясно е КАК И ЗАЩО СЛЕД КАТО БЯХА СПЕЧЕЛИЛИ С ИКОНОМИЧЕСКАТА БЛОКАДА НАЛОЖЕНА НА ИРАН , *** Тръмп и ******та Помпео ВЪЗКРЕСИХА РЕЖИМА НА АЯТОЛАСИТЕQ КОЙТО БЕ ОБРЕЧЕН И СИ ОТИВАШЕ?!!ТЕЗИ ДВАМА ******ТИ ИГРАХА ЗА АЛИ ХАМЕНЕЙ И ВТОРИЯТ МУ СИН, КОЙТО СЛЕД УБИЙСТВОТО ЗАСТАВА В СЯНКАТА НА НОВИЯТ ПОЕЛ УПРАВЛЕНИЕТО НА АЛ КУДС ЗАМЕСТНИК НА СУЛЕЙМАНИ!!Моджтаба Хаменей поема в ръцете си изградени вече структури на Ал Кудс от един наистина кадърен командир какъвто без съмнение е Ген. КАСИМ СУЛЕЙМАНИ. Според мен Тръмп и Помпео се превърнаха в марионетки на един обречен да отиде в израелския затвор мимистър председател , който за да запази властта си е готов да унищожи не само Израел , но и целият свят. СЪС СИГУРНОСТ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ , ЧЕ АКО НЕ СТАНЕ ЧУДО СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ЩЕ СЕ КАЗВА ДЖО БАЙДЪН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още