IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак поиска чуждите войски да напуснат страната

За разлика от законите парламентарните резолюции нямат обвързваща сила за правителството

09:00 | 06.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Чуждестранните войски може скоро да напуснат Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чуждестранните войски може скоро да напуснат Ирак. Снимка: Ройтерс

Парламентът на Ирак прие резолюция, с която поиска от правителството да сложи край на присъствието на чуждестранни войски в страната и да гарантира, че те няма да ползват сушата, въздушното и водното пространство по каквато и да било причина, предаде DPA. Решението следва въздушния удар край летището на Багдад, при който бяха убити иранският командир Касем Солеймани и иракски бойци, чиято организация е част от иракските институции.

„Правителството се ангажира да оттегли молбата си за помощ от международната коалиция за борба с "Ислямска държава" поради края на военните операции в Ирак и постигането на победа", се казва в резолюцията. „Иракското правителство трябва да работи за прекратяване на присъствието на всякакви чуждестранни войски на иракска земя и да им забрани да ползват сушата, водното и въздушното пространство на страната по каквато и да било причина", се казва още в документа.

За разлика от законите парламентарните резолюции нямат обвързваща сила за правителството. Иракският премиер Адел Абдул Махди обаче по-рано призова парламента да гласува за прекратяване на чуждестранното военно присъствие. С резолюцията се обявява подкрепа и за официалната жалба до генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност заради американските въздушни удари на иракска територия. Тя се отнася до "американските атаки и агресия над иракски военни позиции и убийството на иракски и съюзнически високопоставени военни командири на иракска земя" според позиция на външното министерство.

Много сунитски и кюрдски депутати не се явиха на заседанието на парламента, изглежда защото не подкрепят тази стъпка. Същевременно водената от САЩ коалиция в Ирак обяви, че спира временно борбата срещу екстремистите от Ислямска държава, за да се концентрира върху защитата на войските и базите. Прекратява се и обучението на иракските сили, както и други операции в подкрепа на борбата срещу "Ислямска държава".

За около два месеца срещу американски обекти в Ирак, най-вече военни бази, са извършени 13 ракетни нападения, отбелязва AFP. 

Федералното правителство на Германия обвързва продължаващото разполагане на Бундесвера в Ирак от одобрението на иракското правителство. Ситуацията в Ирак се наблюдава с голямо внимание, заяви говорителят на министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер пред германски медии. „Все пак едно е сигурно: германските войници могат да останат в Ирак само ако иракското правителство каже, че иска да продължи това", заяви говорителят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още