IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирангейт в щатската политика

Вместо да постигне победа, Тръмп създава ново чудовище

13:31 | 06.01.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Там, където някога властваха обичаите на дипломацията, в момента се прилагат законите на джунглата. С активното участие на САЩ и Иран световната политика все повече е обект на триада от заплахи, изнудване и убийства.

Сега Техеран отмени международното ядрено споразумение, от което Вашингтон отдавна се оттегли и което европейците се опитват напразно да поддържат живо.

Това е първият силен политически отговор на произволното убийство в Багдад с дрон на иранския генерал Касем Солеймани. Войнствени отговори вероятно ще последват.

А най-новият принос на главния главнокомандващ в САЩ Доналд Тръмп за спиралата за ескалацията е да осъществи „непропорционално“ противодействие, ако Иран атакува американски граждани или американски цели, като заплашва с евентуални атаки срещу 52 цели в Иран.

Спомняте ли си операция „Иракска свобода“ в този контекст? Това беше името на кампанията на Джордж Буш в Месопотамия през 2003 г., с която факлата на свободата трябваше да освети царството на злото на Саддам Хюсеин.

В момента свободата изглежда за иракчаните така, че техният парламент гласува за изтеглянето на всички чуждестранни войници. Следователно водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава би била също толкова история, колкото и дейността на войниците от Бундесвера в страната. Премиерът Адел Абдел Махди призовава за „спешни мерки“ за прекратяване на присъствието на войски.

Изглежда, че под шиитското ръководство Иран и Ирак - с клонове в Ливан, Йемен и Сирия - ще намерят голяма обща позиция след елиминирането на боеца срещу ИДИЛ Солеймани. Погледнато по този начин, Тръмп не победи „чудовище“, а създаде такова.

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
Local_Person
преди 4 години
Иран никога не е спазвала Нищо. Време е да се спре със заблудите, че лидерите там имат добри намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 6
Valentin13
преди 4 години
много шум и прах се дига от руските казарми. обаче оказва се не са дочели всичко и последното развитие. оказва се , че без Сюлеймани, Путин вече е с развързани ръце и почва да се противопоставя на Иран. днес край Дей-зор са летяли руски машини над иранските позиции, и гръмнала някаква бомба, но не се знае каква е тя. аятолаха в Иран и той облекчено въздъхна, защото хич не му се иска война с янките, но Сюлеймани го пресираше. само тънковратия в Дамаск, хизбулла и пилищимците проплакаха, че няма кой да ги финансира.така че огромно облекчение. Путин мъдро ще продължи да бомби хиър-енд-деър, Тръмпича ще разкарва войски насам-натам и ще прави търговски блокади. еуропата ще стои до шахматната дъска и оп главата наляво, оп после надясно. ми кво да каже горката, всеки някой я дере и тя не знае накъде. отгоре навсичко и британците щяха да фалират, да се разделят, да потъват в океана, а то кво - ще са по-добре от Франция дето само стачки праскат там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Три мишлета с петолъчки под мен църкат, църкат, я как са се запенили! САЩ това, онова, но в края на месеца не искат копейки, а долари или евро...какъв парадокс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
крас
преди 4 години
Кой поръча убийството на Касем Сулеймани ??В "АЛ КУДС" са наясно, че СИВИЯТ КАРДИНАЛ назначен от Тръмп за СЪВЕТНИК ОТГОВАРЯЩ ЗА БЛИЗКИЯТ ИЗТОК И ВСИЧКО ОНОВА КОЕТО СТАВА В ТОЗИ РЕГИОН Е ЗЕТЯТ Джаред Къшнар!!БЕЛИЯТ ДОМ СЕ ПРЕВЪРНА В СЕМЕЕН БИЗНЕС НА ТРЪМП И НЕГОВИЯТ СЪВЕТНИК - ЗЕТЯ КЪШНАР , КОИТО С УБИЙСТВОТО НА ГЕН. СУЛЕЙМАНИ ВЪЗКРЕСИХА РЕЖИМА НА ТЕХЕРАН , КОЙТО С НАЛОЖЕНИТЕ МУ САНКЦИИ БЕ ПРЕД ПЪЛЕН ФИНАНСОВ СРИВ!!Няма как убийството на Сулеймани да не е родено в главата на този 38 годишен младеж чието име бе замесено в убийството на Кашоги. ПРЕДЛАГАМ ДА ИЗГЛЕДАТЕ КЛИПЧЕТО НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ "КОЙ Е ДЖЕРАЛД КЪШНАР" : https://***.dw.com/bg/кой-е-джаред-къшнър/av-37153800КЪШНАР Е ДЪЛГАТА РЪКА НА ИЗРАЕЛСКИТЕ СЛУЖБИ В БЕЛИЯ ДОМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
"...ние бачкаме здраво и нямаме време да правими и да отглеждаме деца ..."Рогачев , ако дедо ти и баща ти са "бачкали здраво" , тебе немаше да те има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
Я виж ти блумбърговите каква метаморфоза претърпяха ... от арабските пролети на Обама и Хилъри до днес , политическият им речник е преобърнат с хастара навънка ... гъвкави са иначе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Сега ще завалят толкоз коментари из световните медии по темата, че накрая на никого няма да му стане ясно, за какво, всъщност, става въпрос.Хихи... И наш Бойчо да не хартиса неподписан в суматохата, и той се напънал и измътил некво становище. Даже се разпищолил на тема чудовища, които (псолютно резонно, според наложената политическа коректност), Тръмп развъжда из Близкия изток. Той не, че не, ама все пак чудовището на Тръмп, ако изобщо види бял свят, ще бъде уродливото отроче на две поколения чудовища, отгледани с много обич и грижа от други възхвалявани главни главнокомандващи като Рейгън с неговото Ал Кайда и Обонго с неговото ИДИЛ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
крас
преди 4 години
За съжаление нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено от политиците в САЩ. ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ЛИ ИРАК ВЪВ ВТОРИ ВИЕТНАМ , ИЛИ ИРАН СА ИЗБРАЛИ ДРУГО МЕСТО ЗА ВОЕННИЯ ТЕАТЪР. ВЕЧЕ Е СИГУРНО ЕДНО - решили са да се превърнат във втора СЕВЕРНА КОРЕЯ, чиито ВЪНШЕН МИНИСТЪР малко преди новата 2020 година нарече Тръмп "БЕЗРАСЪДЕН И НЕПОСТОЯНЕН СТАРЕЦ""Туитовете на Тръмп ясно показват, че той е раздразнителен стар човек, лишен от търпение. Щом като е такъв безразсъден и непостоянен стар човек, може да дойде време, когато няма да можем да го наречем другояче освен "изкуфял старец".Убеден съм, че кризата ще мине през БЛОКИРАНЕ на Ормузкия проток и вдигане цената на петрола до стойности които ще взривят финансовите пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 5
pinoccio
преди 4 години
Ясно е като безоблачен ден, че американците не са имали за цел осуетяване на нападение, както гърми пресата, или пък просто отстраняването на някаква важна фигура. Още от нашите поети класици ни е напомнено, че един пада, друг ще го смени. Налице е опит за усложняване на обстановката в Близкия Изток, където американците губят все повече своя авторитет и контрол след провала им в Сирия. От един такъв разринат мравуняк, какъвто е този специален случай, извират много повече потенциални възможности за действия в условия на хаос и неопределеност. В един такъв неподреден и разбъркан свят американците могат да извадят заек от всеки ръкав, джоб и гънка на плаща, докато публиката се взира в лачените обувки на Тръмп. Сега ще завалят толкоз коментари из световните медии по темата, че накрая на никого няма да му стане ясно, за какво, всъщност, става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
korn
преди 4 години
Днес има 1,5 милиарда мюсулмани по света. Религията им повелява 20 годишна девойка да се ожени за избран от родителите и младеж и да му роди десет деца, които трябва да се отгледат но няма пари. И кво правят, продават ни петрол,за който ние бачкаме здраво и нямаме време да правими и да отглеждаме деца за да издържаме техните деца. Или си качават децата на лодките и ги пращат към нас, за да ги храним и гледаме ние. Ако ги нямаше войните в Близкия изток тези 1,5 милиарда щяха да са десет милиарда. И кво правим тогава. Тези хора трябва да разберат че ако не се цивилизоват ще ядат бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още