IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България: С най-висок дял от населението без достатъчно отопление в ЕС

Над 33% от българите не са могли да си позволят да отопляват дома си достатъчно през 2018 г., става ясно от данни на Евростат

14:56 | 06.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

33,7% от българите не са могли да си позволят да отопляват дома си достатъчно през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

По този показател страната ни отново е на първо място в ЕС. Въпреки това през последните 12 години делът на българите, които не могат да си позволят адекватно отопление на жилището си, е намалял значително. През 2006 г. почти 70% от българите са заявили, че не са могли да си позволят да отопляват дома си достатъчно. През 2017 г. така са отговорили 36,5% от българите, показват данните на Евростат.

В ЕС като цяло 7% от населението е заявило, че не е могло да си позволи да отоплява дома си достатъчно през 2018 г. Връхната точка на този показател беше достигната през 2012 г. (11%) и оттогава непрекъснато намалява, отбелязва Евростат.

Ситуацията в отделните страни членки обаче е различна. След България най-голям дял на хората, които не могат да затопят дома си адекватно, е отчетен в Литва с 28%, Гърция с 23%, Кипър с 22%, Португалия с 19% и Италия с 14%.

За сметка на това най-нисък дял е регистриран в Австрия, Финландия, Люксембург, Холандия, Естония и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 17
xapoznai
преди 4 години
Докато гледаме тези панелни блокове с огромни прозорци от единично стъкло на целия вход няма да се подобри ситуацията... Това е първото нещо, което може да се направи. Държавата не създава и популяризира енергийната ефективност на сгради. Горния пример е фактор за 50% от сметката за отопление. Нито е скъпо нито трудно, а парите се избиват за 2 години от сметките за отопление (за входа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още