IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващото напрежение между САЩ и Иран тласка цените на петрола все по-нагоре*

От своя страна цената на златото се повиши до най-високото си ниво за повече от шест години

09:53 | 06.01.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола продължават драматичното си увеличение до около 70 долара за барел, докато напрежението между САЩ и Иран продължава да се повишава, след като американски въздушни удари в Багдад причиниха смъртта на един от най-влиятелните генерали на Ислямска република Иран, предава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,28 долара, или 1,87%, до ниво от 69,88 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 64,09 долара за барел, което е повишение от 1,04 долара, или 1,65%.

Фючърсите регистрираха повишения в понеделник, след като от Държавния департамент на САЩ предупредиха за "повишен риск" от ракетни атаки в близост до военни бази и енергийни съоръжения в Саудитска Арабия. Цените отчитат допълнителен тласък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори заплахите за отмъщение, ако Иран „направи нещо“ и обеща тежки санкции срещу Ирак, ако американските войски бъдат принудени да напуснат втория по големина производител на ОПЕК.

Така се засилват опасенията от по-широк конфликт, който може да прекъсне доставките от един от най-важните производители на суровината в световен мащаб. За последен път петролът отчете подобно повишения в стойностите си, когато саудитските производствени мощности бяха атакувани през септември

.

Тръмп заяви готовността си да нанесе „непропорционален удар“ и да атакува над 50 обекта, ако Техеран отмъсти за убийството на генерал Касем Солеймани. Властите на държавата от Близкия изток заявиха, че трябва да "си уредят сметките със САЩ" и че вече няма да спазват ограниченията срещу обогатяване на уран. Решението на иракския парламент за експулсиране на американски войски от страната задълбочи противоречието.

 

„Петролът ще премине през още ценови изпитания“, казва Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group, добавяйки, че очаква Иран да атакува нефтени кораби и съоръжения в отговор на американските атаки. „Ще преминем през 70-те долара и може да стигнем до 80 долара за барел Брент, когато Иран извърши отмщението си“, заяви бившият служител в Белия дом при президента Джордж Буш.

Саудитска Арабия, Иран и Ирак заедно произвеждаха над 16 милиона барела петрол на ден през миналия месец. По-голямата част от износа им напуска Персийския залив през Ормузкия проток (тесен пролив, свързващ Оманския залив на югоизток и Персийския залив на югозапад, който Иран многократно заплашва да затвори в случай на война, б. ред.).

САЩ смятат, че има риск от нападения, особено в източните провинции на Саудитска Арабия, близо до границата с Йемен и близо до военни бази, както и нефтени и газови съоръжения, съобщиха от Държавния департамент в Twitter .

Междувременно американски служител и двама контрагенти бяха убити при неделна атака срещу американските сили за борба с тероризма в Кения, като беше обявено, че бойци, свързани с Ал Кайда, носят отговорност за деянието.

Нарастващото напрежение между САЩ и Иран вече доведе до безпрецедентни смущения на петролните пазари, но досега те бяха краткотрайни. Миналата година Вашингтон обвини Техеран за атаки над супертанкери и атаката с дронове над петролните съоръжения на Саудитска Арабия през септември - най-голямото спиране на доставките в историята на индустрията.

Иранското ръководство сигнализира, че вероятно ще насочи атаките си към американски военни съоръжения и бази в Близкия изток и ще мобилизира мрежата си от бунтовници в целия регион.

Въпреки това, ръстът на цените на петрола от 23% на годишна база може възпрепятства по-нататъшно увеличение, според анализаторите.

От Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че са необходими фактически смущения в глобалните доставки, за да се запазят цените на текущите нива.

„Най-големият риск за снабдяването ще бъде атака срещу южните полета на Ирак“, каза Джафар Алтайе, управляващ директор на Manaar Group.

„Иран вероятно ще продължи да се насочва към атаки срещу танкери и енергийна инфраструктура в региона, за каквито беше обвиняван през последните месеци“, заяви Кристоф Рул, изследовател в областта на енергетиката и политиката в Колунбийския университет и Харвард.

От своя страна цената на златото се повиши до най-високото си ниво за повече от шест години, отчитайки ръст от 1,46% до 1575,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:36 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Аууу... перфидният перас Петрофоглу се прай на остроумен - бейби, аз те мислех за симеоновградска ***, а ти яко намирисваш на Лъвов мост... и по-точно - на онова изпод него... :lol: Що ли не зема да те намеря аз - ти обеща да дойдеш, ама нещо би отбой - та ти нали сега пребиваваш в западните покрайнини на Айтос - с изглед към бензиностанцията на Шел - и да те посоча и да те предам на шофьорчето на едната от баничарките ми - то е българче от Чепеларе и има слабост към твоя етнос - ше има да сковичеш в градинката пред софийската Централната баня на 100 Db... ше спре и мюезинът от минарето, та да те послуша как се превъзнася името на аллах ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
ако всичкият шум тука е наистина кьрфишек , не разбирам защо цялата групичка поммияри дружно джафкате ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Миличка, ами твоите деца ги оплождат нашите негритяни в Америка. Хихихихихи! И ти си баба на негритянчета. Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
а с такива като тебе и дебилето стовен , психодиспансерът трябва да се заеме по-сериозно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... *** молим ви - пишете си на воля! Нема да ви пречиме. Нали требва некъде и мишоците безплатно да се изокат - и вие да се покажете, че ви има там... некъде... у нищото... ;)PS Сюлеймане, нещо не е ясно точно ти какво общо имаш с мъжките работи - от такива мъже като тебе и останалите от твоята партия тука България отива на изчезване. Мъжките работи се вършат с едно нещо, дето вие хюмнетата го немате. Затова и немате деца, а жените по тукашните земи ше ги оплождат *** гости, докато вие пишете у блумбърговия сайт икономически анализи на Гъзпром ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Тук се подвизават кремлиботове. Кремлиботките ако обичате в " Жената днес и утре".PS Mavi Gъz, бъди така добра не се меси в мъжките работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 11
korn
преди 4 години
Русофилите не са българи, това са еничери които се определят като руснаци и ислямисти. Такива като този Вова които оплакват смърта на ислямския мъченик и бълват омраза срещу християните са опасни за българския народ.Този Вова например утре може да получи наредба от Кремъл или Алах да се взриви на някой площад в България и да накаже неверниците. Такива хора трябва се следят от службите, това са радикализирани фанатици и потенциални камикадзита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Пак събрание на инвеститори, гледам... Дежурната агитка мозъчни донори и плоскоглави безделници и тази година ще инвестират излишъка си от свободно време в ... сополени топчета .... и ментална мастурбация... Да е жив и здрав Блумбърг Бг. за клубното пространство и творческата атмосфера! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 4 години
минусите и плюсовете само показват колко бота има и каква им е активноста ... полезни са! Вовата ми е като лакмус за фалшивите новини ... има ли го под статия с 15 до 20 плюса, значи статията е от особен интерес за *** ! Там се появяват и другите каатили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
За компенсация ще ви сложа по 5 плюса. При лекотата с която може да се манипулира рейтинговата система в сайта, аз вече не обръщам внимание на минусите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още