IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще оказва влияние върху жилищния пазар в Лондон и през 2020 г.

Очаква се цените на жилищата във Великобритания да нараснат с 2% през тази година

13:01 | 06.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Несигурността около Brexit подлагаше на натиск нагласите на купувачите във Великобритания през цялата година, особено в Лондон и в Южна Англия, където се очаква цените да са приключили миналата година на непроменено равнище спрямо 2018 г. или да са намалели. Това показват данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Към края на октомври 2019 г. ръстът на цените на жилищата във Великобритания е достигнал едва 0,7% спрямо 3% през същия период на предходната година и спрямо 6% през 2016 г.

Според Knight Frank обаче по-голямата яснота след убедителната победа на Консервативната партия на парламентарните избори трябва да намали несигурността до известна степен, както и заплахата от изпадане на икономиката в рецесия.

В краткосрочен план това ще открие пътя за освобождаване на част от натрупаното търсене през последните години, въпреки че до каква степен това ще се изрази в сделки ще зависи от размера на пропастта между ценовите очаквания на купувачи и продавачи, отбелязва консултантската компания.

Рискът от Brexit без сделка обаче не е изчезнал напълно, тъй като декември 2020 г. бележи края на преходния период, който потенциално може да засили риска от излизане без сделка през второто полугодие на 2020 г.

Освен това лихвите също вероятно ще започнат постепенно да се нормализират през 2020 г., което може да сложи край на периода на ултра ниски лихви по ипотечните кредити и да свие достъпността на някои имоти. Въпреки това Knight Frank очаква лихвите да останат ниски в сравнение с дългосрочните норми до края на прогнозния период, като икономистите очакват лихви под 2% до 2023 г.

Очакванията са цените на жилищата във Великобритания да нараснат с 2% през 2020 г. и с 15% между 2020 и 2024 г.
Малко по-силен растеж се очаква в Югоизточна и Източна Англия, подкрепен от по-положителните перспективи за ръст на икономиката и заетостта през идните пет години. След финализирането на сделката за Brexit Knight Frank прогнозира засилване на инерцията на всички пазари, като това ще доведе до ръст на цените от 2021 г. нататък.

На луксозните пазари в Лондон намаляването на ползите от поевтиняването на валутата и възможността за промени в гербовия налог за хора, които не са местни жители, ще натежи върху търсенето в краткосрочен план. След това Knight Frank очаква по-силен растеж и връщане към спад през 2024 г., когато са планирани следващите парламентарни избори.

Въпреки че строителството расте в цялата страна, недостигът на нови жилища вероятно няма да бъде компенсиран напълно през идните години и ще подкрепя цените. От друга страна фактори като задълбочаването на натиска върху достъпността и имотните данъци ще продължат да натежават върху цените.

Въпреки по-несигурната политическа обстановка прогнозирането на бъдещите тенденции в тази среда продължава да е предизвикателство, отбелязва Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Чета ги аз,тези ваши статии за Брекзит.В една пишете как всичко щяло да поскъпне,в друга всичко щяло да се сгромоляса.Защо си губя времето да чета щуротии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още