IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел очаква суперкомпютърът в България да заработи до края на 2020 г.

През следващите месеци важен приоритет за българския еврокомисар ще е да защити бюджета, който ще управлява

11:32 | 06.01.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа е едва 7% от световното население, но 20% от научните изследвания и иновациите в света произлизат от нея. Това каза по bTV българският еврокомисар Мария Габриел, която е с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“. За нея е чест да ръководи ресора, където Европа е лидер, стана ясно от думите й.

Относно бюджетът, който ще управлява като еврокомисар, Гариел уточни, че той е амбициозен - за програмата „Хоризонт Европа“ съюзът ще отдели 100 млрд. евро, а за „Еразъм“ предложението на ЕК е за двойно увеличение – 30 млрд. евро. По думите на Габриел не парите са най-важното, а в какво ще бъдат инвестирани те. През следващите месеци важен приоритет за българския еврокомисар ще е да защити този бюджет, тъй като целта на страната ни е да инвестира в пробивни технологии и да се бори срещу изтичането на мозъци. 

„Досега 14 хиляди българи са се възползвали от програмата Еразъм. Знам, че младите българи ще харесат предложението ми и за „Зелен Еразъм“, коментира еврокомисарят. По думите ѝ едва 5,6% от програмата „Хоризонт Европа“ се усвояват от страните, присъединили се към ЕС след 2004 г.

Габриел заяви, че й се иска България и страните от Източна Европа да са по-активни по отношение на програмите, тъй като към момента едва 5,6% от бюджета на "Хоризонт 2020" се усвоява от 13-те държави членки, присъединили се след 2004 г.

По нейни думи България и Словакия са сред страните, които в последните години отбелязват бърз растеж по отношение на иновациите, но на общия фон това е крайно недостатъчно.

За суперкомпютъра Габриел заяви, че вече е сключено споразумението и страната ни е навлязла в оперативна фаза в края на ноември. Тя очаква, че до края на 2020 г. тези компютри трябва да започнат да работят.

„Моята цел бе компютърът да е европейски – това означава, че инвеститорите от другите части на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни предлагат решения“, коментира още Габриел.

Суперкомпютърът е възможност за конкретни ползи за хората - климатични условия, сигурността по пътищата и т. н. Това за нас се превръща в силен аргумент за привличане на инвестиции, защото инвеститорите от останалите части на Европа ще имат свободен достъп до него, да правят симулации и много по-бързо да предлагат решения, посочи още еврокомисарят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ей сега червенушковците ще ни обяснят че навремето България е била сила в производството на компютри, а именно побългарено копие на Епъл .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
ами тъй си е ...след маллоумната сделка за непроизведените но платени кеш фантоми , вече всичко е възможно ... просто тия пари трябва да бъдат платени на някого !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
България няма нужда от този суперкомпютър. Предишния такъв, който купишме от IBM за БАН си стоеше без никой да го използва за нищо... Какъв е смисъла да се купува нов, да събира прахта по-добре ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Ivan.r
преди 4 години
Бедните деца само на определени етнически групи чакат от държавата пари на готово, противно на всеобщоприетото мнение българите никак не са мързеливи и се справят успешно и с големи трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Сега чакам някой да се изкаже, че Мария Габриел пилее милиони за глупости, а за бедните деца нанай маро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
проектът струва ?18млн. България ще покрие от тази цена ?12млн. . компютърът ще бъде част от европейската система от суперкомпютри . за ужасТ на антиевропейски настроените съфорумци България лека-полека се интегрира в ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още