IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След убийството на иранския генерал Ормузкият проток отново събира всички погледи

Може ли Иран да блокира потока на петролни доставки през критичния канал и какъв ще бъде отговорът от американска страна?

20:00 | 06.01.20 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-критичният проход за глобалната петролна индустрия отново попадна под светлината на прожекторите след драматичната ескалация на геополитическото напрежение, предизвикана от убийството на висшия ирански генерал, пише CNBC.

Смъртта на генерал Касем Солеймани в края на миналата седмица разтърси международното политическо пространство, нажежавайки отношенията между Вашингтон и Техеран, като много инвеститори вече гледат с тревога на разрастващия се конфликт, който може да наруши сериозно глобалните доставки на петрол.

Анализатори от Eurasia Group прогнозираха, че най-вероятният резултат от тези събития ще бъде ответен удар на Иран в Близкия изток, преди да се стигне до потушаване на напрежението. 

Но тъй като напрежението продължава да нараства, анализаторите заявиха, че може да се очаква Иран да започне да „тормози“ търговското корабоплаване в Персийския залив, а „корабоплаването в Ормузкия проток ще бъде временно прекъснато“.

Разположен между Иран и Оман, Ормузкият проток е тесен, но стратегически важен воден път, който свързва производителите на петрол в Близкия изток с ключовите пазари по цял свят.

Именно този проток беше централната точка на засиленото напрежение между САЩ и Иран през май и юни миналата година, когато шест петролни танкера и американски дрон бяха атакувани на или близо до водния път.

Американската Аминистрацията за енергийна информация (EIA) по-рано описа протока като най-важната петролна точка в света. През 2018 г. дневният поток на петрол в канала - който е широк само 21 мили в най-тясната си зона – достигаше средно  21 милиона барела на ден. Това е еквивалентно на около 21% от глобалната консумация на петролни течности.

Самир Мадани, съосновател на компанията за сателитно проследяване TankerTrackers.com, заяви в понеделник пред CNBC, че транспортните потоци през протока са били малко променени след преднамереното убийство на Сюлеймани.

Той подчерта, че Китай е най-големият вносител от региона на Персийския залив. И „в резултат на това трябва да се поддържат стабилни отношенията между Иран и Китай“.

„Поради това скоро няма да затворят протока“, заяви Мадани.

EIA изчислява, че 76% от суровия петрол през 2018 г., който се движи през Ормуз, е насочен към азиатските пазари. Счита се, че Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Сингапур са най-големите дестинации за суров петрол, който се транспортира с танкери през пролива към Азия.

Мадани посочи още, че макар да е възможно да се появят конфликти в протока през следващите седмици, за никого не е изгодно Ормуз да бъде затворен.

По-рано Иран заяви, че Белият дом е направил "сериозна грешка" при издаването на заповедта за убийството на Сюлеймани, като върховният лидер на Ислямската република Али Хаменей обеща да отмъсти на отговорните за убийството.

След това президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран, че Вашингтон ще нанесе удар, ако военните сили на Техеран нападнат някое американско лице или американски обект след убийството на генерала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
че кога ти се е искало съгласието за нещо ? кво съм преживял ?Ежедневно преживявам в болки, четейки изключително неуки парчета като теб и още 2-3ма в тоя форум... да не си мислиш че е лесно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
приличаш на тези след 9 септември - излязоха из село, писаха се верни на Партията, омушкаха фабрикантите, взеха им фабриките и почнаха да се пъчат като нови бизнесмени. но в душата си - свинари от село.та и ти така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
извинявай, но не мога да се съглася с тебе. по-неук от тебе няма. нищо не разбираш, нищо не си преживял, нищо не научаваш, просто стоиш тук във форума и пишеш слаби коментари срещу Тръмп.наистина ли си убеден, че за нищо не те бива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
а ти реши да минеш и да ни покажеш колко тъъъп човек си ! да удариш една шпакла на Китеника и те така!Щото в коментара ти няма никакъв смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Тръмп и родата му са твърде тъъъпи за такава конспирация ... успокой се ! Нали се сещаш че ако е верно още след мандата му ще го разпънат на обеслиска! Пък и да си прав ... кво ти пука? Таман ще изринат Иран, такива държави към днешна дата не трябва да ги има! Летими у космоса, а те правят теокраци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
И да и не. Там е работата, че ME е много сива зона исторически и в сегашно време. Вина имат всички страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Исторически погледнато кръстоносните походи към Ерусалим довеждат докраен резултат ,появата на Османската империя която 5 века тормозиБалканите и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
България е по-зле от Сащ и повечето бели страни. Китай и Русия са ни конкуренция по шурубаджанащина и мафия - в Китай си е 100% Тоталитарна система. Русите също още са под пост-социалистична мафия в лицето на Путин. Тук Сик и *** си направиха партия - Герб, БСП си имат тяхната мафия, ДПС също и всички са в играта - Атака се оказаха 100% в играта и няма нито една Сериозна партия, която да не пипа Баницата - Бюджетни и ЕС пари и привилегии за техните спонсори... Та не сме цвете.... крас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
Дай линк с инфо, че генерала е бил добър човек и може да видя за какво пишеш. Лошото е, че освен коментар тук няма друго инфо и не откривам по арабските форуми - ако имаш сериозно моля за такова. Подркепям Тръмп по много причини - ако е сгрешил така да е но до като не видя инфо не вярвам на коментари, интереси има всяка държава, но е факт, че Иранската държавна мафия не търси мир..иначе отдавна можеше да се свърши с въпроса..За Израел и техните интереси ми е ясно ,че не са ангели. Според мен няма да има нищо повече от още тероризъм - както и до момента. Ако Иран и другите арабски спонсори на Алкайда и тем подобни се укротят няма за какво да ги закача нито Нато, нито Русия или ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
крас
преди 4 години
"ЧЕРНИЯТ ЛЕБЕД" както нарича тъста си Тръмп зетят му Джарет Кашнър, е не по малко смешен и жалък от европейските недоразумения.СИВИЯТ КАРДИНАЛ УПРАВЛЯВАЩ РЕАЛНО БЕЛИЯТ ДОМ Е ДЖАРЕТ КАШНЪР , КОЙТО Е СЪВЕТНИКА НА ТРЪМП ПО БЛИЗКОИЗТОЧНИТЕ ВЪПРОСИ. Тръмп е превърнал БЕЛИЯ ДОМ в едно ЕООД назначавайки за свои съветници дъщеря си и зет си. Радвам се, че у нас не сме стигнали до подобни перверзии на управление като тези в САШ - да бъдам управлявани от един семеен холдинг в който личните интереси стоят над държаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още