IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искрен Иванов: Конфликтът в Близкия Изток ще придобие регионален характер

Според политолога България трябва да се солидализира със САЩ, тъй като е членка на НАТО

22:55 | 06.01.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Военният конфликт в Близкия Изток след убийството на командира на иранската Революционна гвардия Касем Солеймани ще се регионализира. Основните действащи актьори в него, освен Иран, ще са Израел и Саудитска Арабия. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според Иванов заканите на Иран могат да се материализират най-непосредствено в посока Израел, тъй като двете страни са стратегически опоненти. „Парадоксално в този конфликт Саудитска Арабия се оказа най-близкият съюзник на Израел“, коментира гостът, като изтъкна и заплахата за Рияд.

„Стратегическият съюз между САЩ и Израел трябва да е по-силен от всякога“, подчерта експертът.

По думите на политолога заплахите на Иран към САЩ са най-вече на идеологическо равнище.

„Иран няма военната мощ и военностратегическия потенциал да си отмъсти на САЩ. Ако Иран се надява на подкрепа от Русия или Китай, той няма да я получи“, посочи още Иванов.

По думите му отмъщението на Иран повдига нови терористични опасения, но Израел остава най-уязвимата страна от конфликта.

Гостът коментира и ситуацията в Ирак. Според него страната трябва да осъзнае необходимостта от американски войски в региона, защото в противен случай е вероятно да се възроди "Ислямска държава".

„Близкият изток, от гледна точка на сигурността, има нужда от рестарт, но това няма да се стане без сътрудничеството на САЩ и присъствието им в региона. Европа също трябва много внимателно да обмисли позицията си“, посочи Иванов.

Според него България трябва да се солидализира със САЩ като страна членка на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 26
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесен анализ, браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още