IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола спадат леко в очакване на иранския отговор към САЩ*

Суровоната поскъпна в предходните две сесии заради опасенията от ескалиране на конфликта и прекъсването на доставките в Близкия изток

09:24 | 07.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, докато светът е в очакване на отговора на Иран срещу САЩ. Суровинните цени достигнаха най-високите си нива от месеци насам, след като американска въздушна атака над летището в Багдад причини смъртта на най-влиятелния ирански военен генерал, припомня CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 58 цента или 0,84% до ниво от 68,33 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 62,77 долара за барел, което е понижение от 50 цента или 0,79%.

Цените се покачиха в предходните две сесии заради опасенията от ескалиране на конфликта и прекъсването на доставките в Близкия изток след атаката от 3-и януари, която доведе до смъртта на Касем Солеймани. Но някои анализатори смекчиха очакванията си за започване на пряк въоръжен конфликт.

„Иран вероятно ще се съсредоточи по-тясно върху военни цели в САЩ. Това не означава, че страната няма да продължи атаките срещу търговското корабоплаване или регионалната енергийна инфраструктура, но тези дейности няма да бъдат тежки“, прогнозират от Eurasia Group.

Междувременно цените на петрола вероятно ще бъдат увеличени от по-стриктното спазване на съкрушенията върху производството от страна на държавите от ОПЕК.

Средно членовете на ОПЕК са изпомпвали 29,50 милиона барела на ден през миналия месец, което е с 50 000 барела на ден по-малко спрямо продукцията им през ноември, съобщава проучване на Ройтерс.

В Съединените щати запасите от суров петрол вероятно са спаднали за четвърта поредна седмица поради увеличението в износа от страната, показа предварителна анкета на Ройтерс.

Шестима анкетирани от Ройтерс анализи прогнозират средно, че суровите запаси са спаднали с около 4,1 милиона барела през седмицата, завършила на 3-и януари.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,13% до ниво от 1566,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Христо Енчев
преди 1 година
Скоро петролният пазар отново ще се срине поради увеличаване на производството в условен Казахстан. Човекът, който се застъпи за екологията на нашата планета, а именно Мохамад Баркиндо, който оглави ОПЕК, ще развърже ръцете на нечестните световни индустриалци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 4 години
За разлика от Тръмп, който без да го мисли е послушал съветника си по близкоизточните въпроси /ЗЕТЯ си Джарет/ и е разпоредил убийството на човек за който вероятно нищо не е знаел , персите не вземат такива бързи решения за отмъщение. Като народопсихология те са бавни в изпълненията. Времето за тях няма стойност и е спряло.Не очаквайте СКОРО нещо нова да се случи. Със сигурност ще има отмъщение, което ще е персонифицирано и насочено към някой от клана ТРЪМП. Сега на това семейно ЕООД каквото представлява фамилията Тръмп със съветници ЗЕТ и ДЪЩЕРЯ няма да им е леко. ПРОБЛЕМ ЩЕ ИМАТ И ТО НЕ С НЯКОЙ ДРУГ , А СЪС СОСТВЕНИТЕ СИ ВОЕННИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОИТО СА УЧАСТВАЛИ В ИРАКСКАТА ВОЙНА МНОГО ДОБРИ ПОЗНАВАТ УБИТИЯ ИРАНСКИ ГЕНЕРАЛ. ДЪЛБОКО СЪМ УБЕДЕН , ЧЕ КАТО ХОРА НА ЧЕСТА ТЕ НЕ РАЗПОЗНАВАТ СЮЛЕЙМАНИ КАТО ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ. На ЗЕТЧЕТО ще му се налага да обяснява КАКВО Е ПОСЪВЕТВАЛО ТЪСТА СИ и дали ЧЕРНИЯ ЛЕБЕД /както той нарича Тръмп/ Е ИЗПЪЛНИЛ УКАЗАНИЯТА МУ. ОЧАКВАМ КРИЗАТА ДА НЕ Е САМО В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ, НО И В САЩ, КЪДЕТО ТРЪМП СЪС СВОЕТО НЕПОСТОЯНСТВО И НЕПРЕДСКАЗУЕМОСТ ВОДИ ЕДНА ОПАСНА ЗА САЩ ПОЛИТИКА И КЪМ ИРАН И КЪМ РЕЖИМА В СЕВЕРНА КОРЕЯ , която поднови ракетната си програма виждайки тези качества в "безрасъдния и непостоянен старец". ДОПУСКАМ, ЧЕ ИРАК НЯМА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ВТОРА СИРИЯ КЪДЕТО ЩЕ КРЪСТОСВАТ ШПАГИ ПЕРСИ И СЕМИТИ. Ако чувството на омраза бъде преодоляно и се избегне войната в ИРАК, на СЕМЕЙНОТО ЕООД обитаващо Белия дом, дните са преброени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още