IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Бернанке: Отрицателните лихви трябва да останат на масата

Според бившия управител на Фед негативните ставки са били използвани успешно за създаване на положителен ефект другаде по света

15:27 | 07.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Бен Бернанке, бивш управител на Фед. Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке, бивш управител на Фед. Снимка: Архив на Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва да разглежда отрицателните лихви като потенциално оръжие за борба с бъдещите икономически спадове, заяви бившият управител на централната банка Бен Бернанке, цитиран от CNBC.

В публикация в блога си Бернанке посочва предимствата на това да се запази възможността за понижаване на краткосрочните лихвени проценти на банката под нулата. По този начин ще се създаде повече пространство за действие на Федералния резерв, когато инструментариумът на паричната му политика е ограничен.

„Фед също трябва да обмисли запазването на конструктивна неяснота относно бъдещото използване на отрицателни краткосрочни лихвени проценти“, каза Бернанке в публикация във връзка с конференцията на Американската икономическа асоциация в Сан Диего. Този вариант „би осигурил полезно политическо пространство“, особено с вече наложените исторически ниски лихвени проценти“, добави той.

Коментарите бяха направени, тъй като в момента ръководителите на Фед обмислят как ще отговорят на следващата криза и същевременно оценяват ефективността на инструментите, използвани през последната. Институцията, ръководена от Бернанке, използваше почти нулеви лихвени проценти, съчетани с количествено облекчаване и значителни покупки на активи, докато се стремеше да извади икономиката на САЩ от Голямата рецесия.

Отрицателните проценти, според Бернанке, са били използвани успешно за създаване на положителен ефект другаде по света. В Европа лихвените проценти бяха понижени под нулата по-рано тази година, като около 11 трилиона долара държавен дълг все още се търгуват при отрицателна доходност. В един момент цялата крива на доходността на германското правителство беше на негативна територия.

Бернанке не е единственият представител на централната банка, който подкрепя отрицателни проценти.

Бившият управител Алън Грийнспан заяви, че е "въпрос на време" преди отрицателната доходност да стане факт и в САЩ. Когато беше гуверньор, Джанет Йелън каза, че "няма да изключи напълно използването на" отрицателни лихви. Настоящият управител Джером Пауъл от друга страна заяви, че не очаква Фед да тръгне по този път.

„Категоричното изключване на отрицателни проценти вероятно е неразумно, тъй като със сигурност са възможни бъдещи ситуации, при които допълнителното политическо пространство, осигурено от негативните лихви, може да бъде полезно“, казва Бернанке.

В перспектива Бернанке също се застъпва за използването на още повече количествени облекчения.

„Покупките от страна на централни банки на дългосрочни финансови активи се оказаха ефективен инструмент за облекчаване на финансовите условия и осигуряване на икономически стимули, когато ниските лихвени проценти са в долната си граница“, каза той и добави: „Ефективността на програмата за количествените облекчения не зависи от прилагането й в период на пазарни сътресения.“

Бернанке каза също, че количествените облекчения не са спомогнали за разрастването на някой от проблемите, както прогнозираха техните критици.

Той обаче отбеляза значението на предпазването от финансови дисбаланси, които биха могли да настъпят при завишени цени на фондовите борси и прекомерно поемане на риск с държавен и частен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Така е, отрицателните лихви трябва да останат на масата, за да може да се изпуска пАрата от количествените улеснения ( новите пари, които влизат ). Казано по друг начин - потребителите ще платят за новонапечатаните пари. Който има знания, ще се спаси с инвестиции, който не - ще *** мухите и ще се чуди какво става. Фиатни пари няма смисъл да се държат в момента с по-ниска доходност от 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Бен е забравил удобно да спомене, че хиперинфлацията трябва също да бъде на масата. Аз съм абсолютно убеден, че всяко правителство по света ще избере хиперинфлацията винаги, и никога дефолт по своите задължения в домашната си валута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Ruddy
преди 4 години
Всичките тези глупости,изръсени от супер образовани хора доказва,че светът става все по отвратително място за живот!Вдигат самолет на който горивото рано или късно ще свърши,а колкото е по високо самолета,толкова по зрелищно приземяване ще видим за огромно съжаление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още