IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма опция Иран да влезе в директен сблъсък със САЩ, твърди Мохамед Халаф

Касем Солеймани е готвел преврат и заложническа криза в Багдад, разкри експертът за Близкия изток

15:22 | 07.01.20 г. 9
Няма опция Иран да влезе в директен сблъсък със САЩ, твърди Мохамед Халаф

Според него след ликвидирането на Солеймани правилата на играта между САЩ и Иран радикално се променят. Той посочи, че в продължение на 40 години Иран непрестанно унижава САЩ, като президентът Барак Обама е толерирал Техеран единствено заради постигането на ядреното споразумение, с което всъщност е подписана смъртта на Близкия изток.

„САЩ премълчаха достатъчно. Президентът Доналд Тръмп обаче беше изправен пред изпитание – да запази авторитета на САЩ или Революционната гвардия и нейният лидер да бъдат ликвидирани“, коментира Халаф.

По думите му кулминацията е настъпила след получаването на разузнавателна информация, че Солеймани планира втори щурм в американското посолство и взимането на нови американски дипломати за заложници. Мохамед Халаф добави, че другата част на плана е била атентат в Ирак, с който да се превземе властта от проиранските организации.

„Американците нямаше да бъдат зрители на сценарий, който цели убиване на американски дипломати и граждани“, посочи д-р Халаф.

Журналистът разказа още, че американското посолство в Ирак е най-голямото в света. „Територията му е колкото Ватикана. Там работят 5 хиляди дипломати и служители, като десет са дипломатите с ранг "посланик“, посочи д-р Халаф.

По неговите думи целта на Иран е била американците да напуснат Ирак и Тръмп да бъде унижен, което да помогне на демократите при импийчмънта му. „Иранците знаят, че след като демократите дойдат на власт, те ще вдигнат санкциите и ще се върнат към ядреното споразумение“, отбеляза експертът по Близкия изток.

Според него няма опция Иран да влезе в директен сблъсък със САЩ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Атентатът в Сарафово е точно описание на донасянето на иранслия начин на живот! Какъв автогол си заби, ***! А като не ти харесва американския живот, пускай веднага телефона и излизай от интернет, лицемер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Иран да са дошли в България да ти донесат демокрация с техен начин на живот и най вече ценности ?! Ммм ...? Щот америка май вече няма кътче от нашия живот, дето да не е дошла да ти "оправи" живота !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
http://glasove.com/categories/istoriqta-na-1-snimka/news/riki-dzhyrvejs-kym-holivud-ne-znaete-nishto-za-realniya-svyat-povecheto-ot-vas-sa-stypvali-v-uchilishte-po-malko-i-ot-greta-tunberg...ей тука един пич разправя разни неща за холивууууд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 10
korn
преди 4 години
Не ссъм фен на САЩ, но има за какво да им се възхищаващ. Най голямата икономика в света, най мощната армия. Красива държава в която се произвежда абсолютно всичко. Лидер при най новите технологии,електрически коли, космически програми,самолети, кораби изкуство, филми, музика, най добрите университети в света, животоспасяващи лекарства, най добрите болници, компании които оперират в цял свят и продуктите им се ползват от хора от цял свят. Хора от всички държави искат да учат, работят и живеят в САЩ, включително и иранци. Я ти разкажи за Иран- колко ирански филма гледа тази година,коя иранска музика слушаш, с колко ирански мацки се запозна, какво произведено в Иран поузваш, дъщеря си в кой ирански университет би искал да изпратиш, караш ли женати да ходи забулена с черни чаршафи,какво те привлича в тази държава и култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
лошо няма , не си обърнал внимание ... в повечето сайтове я има още новината обаче от 2012 ... например :https://***.webcafe.bg/id_387979590
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
ами някои пък , да не казвам какви , се възхищавате от терориста америка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 17
penman
преди 4 години
Много си прав. Някои, наричащи се българи, а всъщност комунистически зомбита, се възхищават на терориста чалмалия. Но не е изненада, както казваше проф. Димитров, исляма и комунизма са всъщност идеологии за завземане на властта. А народната поговорка казва "краставите магарета се душкат". Гледах по БТВ о.з. полковник Велков, депутат от БСП, който едва ли не с преклонение разказваше за срещата си с ликвидирания терорист Солеймани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 6
retro_69
преди 4 години
Егати и всемогъщия тип е бил тоя Сюлеймани...Това - революции,граждански войни,атентати - за нищо ги я нямал...И никой не е успявал да му се противопостави -САЩ,Израел,НАТО,ЦРУ и т.н. А най-интересното е,че аз лично,/пък и предполагам и други/ чух името му за пръв път,когато го думнаха...Значи е бил и мега потаен......А бе ,какво е това посолство с 5000 души персонал в Ирак...Ако броя служителите се определя пропорционално на населението в дадена страна ,то в посолството на САЩ в Китай би трябвало да бачкат около 200 000 души...?!Сигурно има някакъв друг механизъм за определяне броя на служителите...Интересен свят...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 21
korn
преди 4 години
Този ирански ислямист е отговорен за терористичен акт на територията на България. Всички българи възхваляващи терориста одобряват терористични атаки на българска територия, което ги прави опасни за народа и трябва да бъдат арестувани. Време е службите да се задействат, ислямистите са сред нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още