IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството емитира нов дълг за 200 млн. лева

ДЦК ще са петгодишни с фиксиран годишен лихвен процент от 0,01%

13:01 | 07.01.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българското правителство ще поеме нов петгодишен дълг за 200 млн. лева през следващата седмица.

Българската народна банка обяви, че на 13 януари ще бъде проведен аукцион за емитирането на нови петгодишни лихвоносни държавни облигации на стойност 200 млн. лева., след като предложи за продажба ДЦК от емисия BG 20 300 20 114.

Според условията, определени от Министерството на финансите, книжата са от отворен тип с фиксиран годишен лихвен процент от 0,01% и ще представляват 1827-дневна емисия с начало от 15 януари 2020 година и с падеж на 15 януари 2025 година.

От централната банка уточняват, че участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията от 15 януари 2020 г. на аукционен принцип. То си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти, напомнят от БНБ. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е по реда на Наредба № 5 от 4 октомври 2007 г. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 5
petyob
преди 4 години
Е как да няма в какво? В БФБ не могат ли? Има компании дате правят по 200% на година доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
А, може и да си прав, ама дано не си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
natty
преди 4 години
Нищо не са сгрешили, купона е 0.01%, друг е въпроса на каква доходност до падеж ще се изкупят книжата... може и на отрицателна да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Арис
преди 4 години
Известен равин бил поканен в едно градче да изнесе проповед. Когато пристигнал в синагогата и минал покрай първите редове, за да се качи на амвона, спрял се пред един от по-богатите енориаши и поискал от него 30 жълтици в заем. Човекът се бръкнал и му връчил парите.Гостът-равин произнесъл чудесна реч. Когато слизал от амвона, се отправил към мъжа, който му дал парите, поблагодарил му и му ги върнал. Не разбирам, защо ги взе? Другояче говори човек, когато има пари в джоба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
който по закон не може да купува други :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Продажбата ще е на аукционен принцип, тъй че това не е окончателния процент. А може и да са сгрешили десетичната запетая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
И аз това се питах .... но мисля,че най-вече фондовете от втората ни пенсия които няма в какво друго да инвестират :( а и по закон са длъжни да са максимум такива инвестиции.... Жалко много жалко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Кой си купува такива облигации със символичната лихва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още