IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителните полети на Карлос Гон са стрували 350 хил. долара

Все още не е ясно как точно се е случила организацията на бягството

14:09 | 07.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато бившият председател на Nissan Карлос Гон е отпътувал от Осака, Япония до Истанбул, Турция с частен самолет, цената на полета вероятно е била най-малкото му притеснение, пише CNBC.

Източник на медията твърди, че фирма, листната в Дубай, се е съгласила да плати 350 хил. долара на MNG Jet за два полета – един от Дубай до Осака и втори от Осака до Истанбул. CNBC е разгледала доказателства, показващи, че първоначалното плащане е било 175 хил. долара, или половината от общата сума за двата полета.

Доказателствата показват, че мъж на име Рос Алън е бил ангажиран с осигуряването на полета. Официално дубайската фирма Al-Nitaq Al Akhdhar for General Trade Limited е дала самолета, ползван за бягството.

От CNBC обаче са научили, че Al-Nitaq Al Akhdhar for General Trade Limited всъщност е базирана в Багдад, Ирак.

Частният самолет, Bombardier Global Express, е бил перфектният да извози Гон извън Япония в 11:09 ч. местно време на 29 декември. При възможност да измине 7077 мили, самолетът е успял да измине спокойно пътя от Осака до Истанбул, който е 5430 мили.

Освен това самолетът е достатъчно голям, за да побере големи контейнери за оборудване, включително такъв, в какъвто се твърди, че Гон се е скрил за полета от Япония до Турция, пише Wall Street Journal. Въпросният контейнер в момента се разглежда от властите в Турция, които са взели пръстови отпечатъци от него.

MNG Jet, която е била оператор на самолета, отрича да е знаела, че той ще се ползва за бягството на Гон.

Името на бившия председател на Nissan не фигурира на нито един от документите за наема на самолета. MNG Jet е предприела правни действия срещу един от служителите си – Окан Косемин, за ролята му в случая. CNBC се е свързала с адвокатите на мъжа, които са отказали да коментират разследването.

Турският всекидневник Hurriyet писа, че Косемин е заявил на разследващите, че е помогнал за бягството на Гон, защото човек, свързан със случая, от Бейрут, го е заплашил.

"Бях изплашен. Взех човек от един самолет и го прехвърлих в друг на летището. Не знам кой е бил той“, е посочил обвиняемият в изявлението си пред властите, пише изданието.

Гон, който беше в ареста в Япония от повече от година, разкри твърде малко за това как е организирал бягството си. Два дни след пристигането си в Бейрут и след съобщаването, че е избягал от политическото разследване, Гон направи второ изявление, в което каза: „Аз сам уредих заминаването си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 години
Когато се превежда статия от английски е хубаво да се превеждат и мерните единици (ние използваме километри, а не "мили").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още