IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма единна визия за външната си политика след убийството на Солеймани

Няма представени доказателства, че ударът в Иран е бил в защита на американските, европейски или натовски интереси, както твърди Тръмп, посочи Калоян Константинов, съветник в ЕП

17:29 | 07.01.20 г. 3
ЕС няма единна визия за външната си политика след убийството на Солеймани

Той информира, че след убийството на командира на иранската Революционна гвардия и втория по влияние човек в страната Касем Солеймани трябваха 48 часа на лидерите за позиция.

"От по-малките страни никой не е заинтересован от война, но страни като България не могат да си позволят да застанат срещу Америка. Франция е за запазването на сделката, Великобритания има интереси в Близкия изток и Африка, по-различни от тези на ЕС", коментира Константинов.

Съветникът по външна политика към Европейския парламент напомни, че Ирак е сцена на сблъсък между САЩ и Иран.

"След т.нар. Ислямска революция Ирак се превръща в буфер между Иран и САЩ. Падането на Саддам от власт в Ирак даде директен тласък на възхода на шиитския ислям и на влиянието на Иран в Ирак", каза Калоян Константинов.

По думите му няма представени доказателства, че ударът е бил в защита на американските, европейски или натовски интереси, както твърди Тръмп.

"Аз съм убеден, че някои от страните в Алианса са против този удар, защото това е ескалация", смята той и посочи Германия и Франция.

Константинов е категоричен, че излизането на САЩ от договора от 2015 г. за ядрената програма на Иран “беше шамар, санкциите също, а сега и ударът по Солеймани”.

Анализаторът прогнозира, че предстоят още действия и може да се стигне до ескалация.

"Нищо чудно да наблюдаваме инсценировка на втори Ирак", каза Константинов и потвърди, че "Хизбулла" има много спящи клетки и “никога не се знае дали няма да решат да направят нещо срещу американски сили”.

Той потвърди, че качеството на живот в Иран от въвеждането на санкциите досега е спаднало два пъти и се вижда рязкото обедняване на обществото, което е било по-богато от българското.

"Чувам, че има сбивания за месо, недостиг на продукти", раказа Константинов и допълни, че много от иранците празнуват смъртта на Солеймани.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
ква визия бе.. те не са имали никога такова нещо. Съмнявам се да знаят и какво означава самата дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
... и няма как да има, ЕС не е една държава ! Както би казал един виден прокурор:БРИКС,НАП,ФИФА и БФС също нямат визия по проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
каква визия бе ... то външна политика няма , па камо ли визия в нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още