IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е изстрелял ракети по американски бази в Ирак

Атаките са били насочени към две военни бази - Ал-Асад и Ербил

02:37 | 08.01.20 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRNGER, архив</em></p>

Снимка: EPA/STRNGER, архив

Иран изстреля повече от дузина балистични ракети по американските сили в Ирак, съобщи Пентагонът късно във вторник. Иранският ислямски революционен гвардейски корпус заяви, че атаките са отмъщение за американското убийство на иранския генерал Касем Солеймани.

Операцията „мъченик Солеймани“ била отмъщение за целенасоченото убийство на генерал Касем Солеймани от американските военни миналата седмица. Действието е извършено от авиационното звено на Революционната гвардия, което отговаря за иранската ракетна програма. Първоначално няма информация за възможни жертви или щети.

Атаките са били насочени към две военни бази - Ал-Асад в Западен Ирак и Ербил в Северен Ирак, които са били в алармено положение заради заплахите за отмъщение на Иран, каза Пентагонът.

Първоначални индикации за жертви или оценка на щетите няма, казват служители по отбраната на САЩ. В базите персоналът е останал прикрит и в бойна готовност, докато не можел да се увери, че атаката е приключила. Нито една от двете бази няма противоракетни батерии Patriot, които се използват за защита от нападения на балистични ракети, заявиха военни служители.

В изявление иранската армия призова американския народ да поиска оттеглянето на войските му от региона и заяви, че всяка по-нататъшна агресия ще бъде посрещната с още по-голяма сила.

„Предупреждаваме Великия сатана, арогантния и опитен режим на САЩ, че всяка по-нататъшна агресия или друг ход ще бъде посрещнат с по-болезнен и смазващ отговор“, се казва в изявлението.

Говорителят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът Тръмп е бил информиран и се е консултирал с представители на администрацията. Тръмп посети Ал Асад през 2018 година.

Нападенията се случват, след като по-рано във вторник Тръмп и висшите служители на неговата администрация  се опитаха да затвърдят позицията си, че САЩ действат в самозащита, като убиха генерал Солеймани, който като командир на Ислямската революционна гвардейска група е подготвял военните действия на Иран и неговите съюзници в чужбина.

Генерал Солеймани беше терорист и планираше много голямо нападение и много лоша атака за нас и други хора и го спряхме. Не мисля, че някой може да се оплаче от това", заяви Тръмп в Белия дом“, цитиран от Wall Street Journal. Той заяви още, че разузнаването, на което е разчитал, за да нареди атаката, е засекретено, но подробности ще бъдат споделени с членовете на Конгреса в сряда.

"Той пътуваше с ръководителя на Хизбула", каза Тръмп, очевидно визирайки Абу Махди ал Мухандес, ръководител на проиранската иракска милиционна група Катаиб Хизбола, който също беше убит при удара. „Те не бяха там, за да обсъдят ваканция. Не бяха там, за да отидат в хубав курорт в Багдад. Те бяха там, за да обсъдят бизнеса си. И спасихме много животи, като прекратихме живота му".

Президентът Тръмп посети базата ал-Асад в края на 2018 г.

През последните дни иранските представители заявиха, че може да нанесат удар по една или повече американски военни цели. Парламентът на Иран прие във вторник законопроект за определяне на цялата американска армия като терористична организация. Подобна стъпка предприе администрацията на Тръмп миналата година, когато маркира Революционната гвардия за терористична група.

Американците трябва да знаят, че днес сигурността и интересите им в целия регион са изправени пред опасни условия и те не могат да останат пощадени от последствията от това голямо престъпление", заяви иранският президент Хасан Рухани в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, цитиран от държавната телевизия.

Напрежението в Ирак  ескалира драстичнопрез последните няколко дни, след като САЩ убиха иранския генерал Kasem  Солеймани и лидера на иракската милиция Абу Мехди ал Мухандис при атака с дрон в Багдад.

Реакцията на пазарите

Атаката отново подплаши финансовите пазари, изпращайки фючърсите на индекса S&P 500 надолу с 1,5%. Японският индекс Topix падна с 2,2% към 9:32 часа в Токио. Активите убежища поскъпнаха, като цената на златото проби 1600 долара за унция за първи път от 2013 г. насам, а суровият петрол поскъпна с над 4%.



Американският суров петрол поскъпна до над 65 долара за барел в Ню Йорк, след като Иран изстреля серия ракети срещу две американски авиобази на САЩ, засилвайки опасенията, че убийството на висш генерал от страна на САЩ ще предизвика по-широк конфликт в Близкия изток, който може да наруши глобалните доставки.

Суровият петрол поскъпна с 6%, след като убийството на Солеймани миналата седмица предизвика бурна реакция от Техеран, който обеща, че ще отмъсти. Макар че потоците на доставка от Близкия изток все още продължават да бъдат безпрепятствени, рискът от срив на петролния пазар се прокрадва на фона на предупреждения, че енергийните съоръжения могат да бъдат цел на атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 4 години
а де, как да ми го обясниш като си спал по физика и си неграмотен... щом е управляемо, как има треактория? ...и преди да ми отговориш, отвори учебника по физика, урок за балистика, тъъъпак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
ха ха ... не пиши в сайт дето го четат що годе технически грамотни хора ... искам да видя как ще променяш посоката на всеки 5-10 секунди на нещо дето тежи 2,5 тона и се движи със скорост 30 възела под вода :))) , а най-новите хамерикански и руссиянски вече с по 60 възела , и в крайна сметка ще удариш целта ... ей , хора много филми гледате . и хамерикански и руссиянски ... във филмите физиката , химията и времето нямат общо с действителността . ама нищо . виж севернокорейските и иранските ракети са друго нещо , там е сигурно само че излита и после къде ще удари не е много ясно . е те това е rng алгоритъм ... :)))не бери грижа за парите ни , добре ни плащат . и за Ф16-ките премии ни дадоха . сега и за lng терминала пак ще ни дадът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
А стига бе, чаалми било забранена дума. Жив да не бях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Комунистите имат много флексибъл (модерно казано) мислене или на български казано се измятат като бухови дъски. Може да се каже също и че се въртят като фурнаджийски лопати. По едно време бяха се наели да правят етническо и религиозно прочистване на българските мюсюлмани, а сега са готови да си сложат *** и да предложат майки, жени и дъщери за онождане от ислямистите.Дерзайте, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Забрави Меркел , дето си правеше селфита с амуджите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 7
Bones
преди 4 години
Ще ти го обясня като за ***, тъй като знам, че в НПО централите ви набират все простички хора. Как ще предвидиш траекторията на нещо, което мени позицията си благодарение на управление от човек или алгоритъм, който да сменя посоката му на движение (странична амплитуда) на всеки 5 или 10 секунди? Всъщност за какво ли си и губя времето... Аре, заработвайте си тука, докато все още ви спускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 4 години
А торпедо-дрон, способно да се движи по непредвидима траектория----хахаха, съществува само в мокрите ви сънища, а ако не беше спал в часовете по физика щеше да знаеш че треакторията винаги е предвидима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Такааа, точно според прогнозите, брадатите ислямисти ще хвърлят няклко пиратки срещу сгради и с това ще се приключи "великото отмъщение". Много ми напомнят на Саддам и неговия режим преди втората война, то не бяха приказки и закани, а после....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 6
penman
преди 4 години
След 1979 година Иран винаги е бил територия на мракобесието и злото, а Обама бе един мекушав и страхлив президент. А колкото до чуденето - за това са необходими неврони, а при ***, симпатизиращи на чалмарите, те са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 13
korn
преди 4 години
Случващото се е прекрасен пример как се определени хора се радикализират въвислямски фанатици готови да трепят християнии да се взривяватна площадаи и да газят християни с камиони. Ето-мощна руска пропаганда в България, бълваща омраза срещу ЕС който е само християнски държави и срещу САЩ, Канада,Австралия-християнски държави. Следствия на това много от пишещите тук вчера възхваляват ислямския генерал,отговорен за атентат в България и сипят омраза срещу християните. и сънародниците си. Тези българи вече са в амок, за тях няма семейства, родина, деца. Както едно време българските комунисти избиваха българи не искащи да живеят в комунистическия им катун, изпращаха ги по лагери и ги стреляха по границата, днес българи които са ислямизирани русофили са готови да трепат всичко което е против Русия и исляма., Ислямски русофили които възхваляват ислямиста Асад, Кадафи, Садам, иранските аятоласи. Едно време под турско робство са им викали еничери. Русофил-еничер-ислямист-комунист едно и също заболяване което мори българския народ през неговата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още