IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофа с украински Boeing 737 край Техеран взе 170 жертви

Самолетът на Ukraine International Airlines с дефектната система за контрол за полета, вграждана в 737 Max

07:28 | 08.01.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDY RAIN</em></p>

Снимка: EPA/ANDY RAIN

Украински пътнически самолет с най-малко 170 души на борда се е разбил малко след излитането на летище „Имам Хомейни“ в Техеран, съобщи в сряда официалната информационна агенция Irna. Машината от типа Boeing 737-800 се запалила, каза началникът на спасителите по телевизията. Той твърди, че става дума за 170 души, но според агенцията броят им е 180. По-късно стана ясно, че всички пътници са загинали. 

Според иранските авиационни власти катастрофата се дължи на технически дефект, съобщи иранският информационен канал Chabar, позовавайки се на говорител на органа. Как е стигнал до извода за техническа грешка толкова скоро след катастрофата в сряда сутринта не е ясно. 

Самолетът на Ukraine International Airlines е излетял от летището „Имам Хомейни“ в 5:00, сочи информация от уебсайта FlightRadar24. Въпреки това Boeing 737-800 веднага е спрял да предава данни. Самолетът с полетен номер PS752 се е разбил  според първоначалните данни  в открито поле в близост до техеранското предградие Паранд.  Самолетът трябваше да кацне в украинската столица Киев около 8:00 ч. местно време.

В момента регионът е в международния фокус заради нарастващото напрежение между САЩ и Иран. В нощта срещу сряда Техеран изстреля ракети срещу две военни бази на САЩ в Ирак. Акцията беше отмъщение за целенасоченото убийство на иранския генерал Касем Солеймани през миналата седмица.

Boeing вече затъна в криза след две катастрофи - през октомври 2018 г. и миналия март. Тези бедствия, при които загинаха близо 350 души, бяха с участието на самолета 737 Max, който е приземен в целия свят от 10 месеца. 737-800 и 737 Max са два варианта на теснофюзелажните самолети 737 на Boeing, но 737-800 не е приземен, припомня Bloomberg.

Компанията все още разработва актуализация на неизправностите, открити в системата за контрол за полета, нова за модела 737 Max. Самолетът, за който се съобщава, че се е разбил близо до Техеран в сряда, не е разполагал с тази система.

Вижте кадри от случилото се в галерията ни!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"Не може така да се допускат инциденти. " Решителните ти мерки могат да се сведат единствено до продухване на тръбата... няколко пъти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
pioner
преди 4 години
Когато ракета удари самолет той не гори във въздуха, а изчезва яко дим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
miccaelis
преди 4 години
Путин е виноват 100 по 100 той лично е стрелял по укрите нали разбира от сичко со се енергийните пазари и треа му вържат, ако не ги е свалил той тия Те На !! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
mvr0306
преди 4 години
Най-вероятно е ударен от зенитна система....горял е във въздуха. Много малко вероятно е д се запали от технически проблем във въздуха, и то точно в момент на напрежение около Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Решителни мерки:s3 да се назначи за полит-комисар и да се прати на иранският фронт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
s3
преди 4 години
Време е да се вземат решителни мерки за да се отговори на Иран. Не може така да се допускат инциденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още