IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Фидес“ на Виктор Орбан се сближава с Европейските консерватори и реформисти

Унгарският премиер се срещна с лидерите на управляващата полска партия във Варшава, за да си извоюва подкрепа при евентуално окончателно изключване на „Фидес“ от ЕНП

14:30 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се срещна с управляващата полска партия „Право и справедливост“ във Варшава заради растящите спекулации, че неговата партия „Фидес“ планира да напусне Европейската народна партия (ЕНП), пише Euractiv.

Разговорите между унгарските и полските лидери във вторник са имали за цел да обсъдят „съвместните дейности на двете партии в европейската политика“, както и въпросите по отношение на съвместното сътрудничество в контекста на Конференцията за бъдещето на Европа, написа в Twitter управляващата полска партия, която е чат от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент. 

„Конференцията за бъдещето на Европа“, която беше обявена в края на миналата година от новото ръководство на Европейския съюз (ЕС), има за цел да даде пространство за трите основни европейски институции, в което те да представят предложения за промени в общоевропейските политики.

Както Унгария, така и Полша, заедно с другите две страни от Вишеградската група, Чехия и Словакия, имаха сериозни противоречия с кабинета „Юнкер“, особено по отношение на управлението на миграцията в блока, както и позицията на Будапеща и Варшава относно въпросите за правото, свободата на медиите и съдебната независимост.

След разговорите Орбан сподели снимка във Facebook от Варшава с коментар: „Заедно в сила, слабост, навсякъде“.

Орбан Орбан

Въпреки че не бяха представени допълнителни детайли относно обсъжданите теми, срещата се проведе във време на спекулации, свързани с бъдещето на партията на Орбан „Фидес“ в Европейския парламент, където тя е част от ЕНП.

През март 2018 г. ЕНП загърби „Фидес“ заради съмнения в предполагаеми нарушения на принципите на върховенството на закона, след което беше постигнат компромисно решение, което позволи на европейската група да запази своето „лошо момче“ и да укрепи партийното единство преди изборите през май 2019 г.

Пак тогава „Фидес“ се съгласи да „прекрати едностранно“ своето членство в ЕНП, което означаваше загуба на право на глас, загуба на право да се прилагат кандидати за постове и въздържане от всякакви партийни събрания.

Експертна група начело с бившия председател на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой в момента проверява дали „Фидес“ трябва да напусне ЕНП завинаги.

С препоръката на Ван Ромпой, която се очаква през следващите няколко седмици, и избирането на бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск за лидер на ЕНП, очакванията за разрешаване на безизходицата относно унгарската управляваща партия нарастват.

Според някой унгарски медии препоръката на Ван Ромпой „вече е на бюрото на Туск“.

Много вероятно е окончателното решение да бъде взето по време на срещата на представителите на ЕНП в началото на февруари, като пред групата има три опции: удължаване на срока на изключване от групата; отлагане на решението с още няколко месеца; доброволно изключване от групата.

Ръководството на Европейските консерватори и реформисти в същото време заяви, че е отворено за сътрудничество.

Попитан от Euractiv в края на 2018 г. дали би искал да види партията на Орбан в пределите на групата, лидерът на британските консерватори Джефри Ван Орден заяви, че той лично не е бил в контакт с унгарската партия, но „би било интересно да разгледаме тази възможност“.

През декември лидерът на ЕНП Манфред Вебер, който се подготвяше за борбата за председателския пост на Европейската комисия, заемайки по-мека позиция относно „Фидес“, се противопостави на пълното завръщане на Орбан в семейството на ЕНП.

„Досега „Фидес“ и нейният председател Виктор Орбан не са използвали времето, за да се справят с критиките, които ни накараха да прекратим членството й по това време“, каза тогава Вебер пред Der Spiegel.

Германецът добави, че „по-специално настоящото законодателство и бъдещето на Централноевропейския университет в Будапеща не са обнадеждаващи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още