IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двамата български военни от Ирак са прехвърлени на безопасно място

Причината е усложнената обстановка в Ирак, коментира Красимир Каракачанов

15:20 | 08.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че двамата български военнослужещи от мисията на НАТО в Ирак са били предислоцирани преди ден.

"Мисията не е прекратена. Тя просто е евакуирана и при взимане на решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и при желание от страна на иракското правителство, те могат да се върнат“, каза той, цитиран от БНР.

По-рано днес от Министерство на външните работи обявиха, че двамата български военни към тренировъчната мисия на НАТО от вчера са евакуирани извън Ирак. Те участват в обучението на иракските сили за сигурност в борбата им с джихадистите от "Ислямска държава". По график двамата офицери трябваше да се върнат в България след 2 седмици и да бъдат сменени с други двама военнослужещи.

България продължава изпълнението на поетите ангажименти и ще продължи участието си в мисията на НАТО, уверяват от МнВР. 

Решението на иракския парламент за изтегляне на военните сили на САЩ и НАТО е грешка, но и тяхно суверенно право, каза днес в коментар на ситуацията външният министър Екатерина Захариева.

По думите й най-голямата заплаха сега е от завръщане на ИДИЛ. „Ирак е нестабилен. Евентуалните заплахи за Европейския съюз са възраждане на „Ислямска държава“, повишаване цените на петрола, нова бежанска вълна“, заяви министърът.

Припомняме, че през нощта Иран изстреля повече от дузина балистични ракети по американските сили в Ирак. Информацията съобщи Пентагонът късно във вторник. Иранският ислямски революционен гвардейски корпус заяви, че атаките са отмъщение за американското убийство на иранския генерал Касем Солеймани.

Действието е извършено от авиационното звено на Революционната гвардия, което отговаря за иранската ракетна програма.

Атаките са били насочени към две военни бази - Ал-Асад в Западен Ирак и Ербил в Северен Ирак, които са били в алармено положение заради заплахите за отмъщение на Иран, информира Пентагонът.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още