IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадането на напрежението в Близкия изток понижи доходността по европейските облигации

Инвеститорите отново се съсредоточиха върху търговската сделка от първа фаза на преговорите между САЩ и Китай

13:39 | 10.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Доходността по европейския държавен дълг се понижи в петък сутринта, но остана близо до последните си най-високи стойности, тъй като опасенията от въоръжен конфликт в Близкия изток бяха разсеяни и инвеститорите отново се съсредоточиха върху търговската сделка от първа фаза на преговорите между САЩ и Китай, информира Ройтерс.

Очаква се сделката да бъде подписана през следващата седмица във Вашингтон, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че подготовката за втората фаза на преговорите ще започне веднага след това. Въпреки това повечето анализатори смятат, че властите в Китай са по-склонни да изчакат, докато резултатът от американските президентски избори през ноември стане ясен.

„Не изключваме топли думи да бъдат казани по тази тема на церемонията по подписването на сделката от първа фаза през следващата седмица, но подозираме силно желание за смитане на въпроса под словесния килим, докато не отминат изборите в САЩ “, смятат анализатори от ING.

Повишаването на апетита към риск намалява търсенето на сигурни активи като държавните облигации, правейки цените им по-ниски.

Доходността по германските държавни облигации е спаднала с 1,2 базисни пункта до -0,233%, което е близо до едноседмичния връх от -0,213%, достигнат предния ден.

Повечето други 10-годишни облигации в блока също отчитат спад в доходността си от около 1 базисен пункт. В Италия доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спадна с 3,1 базисни пункта до 1,347%, което е най-ниското ниво от четири дни.

Търсенето, предлагането и цените на облигациите търпят силно влияние и от лихвените проценти. Когато лихвените проценти спадат, цените на държавните ценни книжа се повишават и обратното. След като ръководството на Европейската централна банка остави лихвените проценти непроменени и обяви преразглеждане на стратегията на институцията, инвеститорите насочват погледът си към другият силен пазар - САЩ. Там Федералният резерв разчита по-скоро на стабилния пазар на труда, а не на прибягването до допълнително намаление на лихвите, за поддържане на икономическия растеж.

Доклад за новите работни места извън сектора на селското стопанство в САЩ ще бъде представен по-късно в петък. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват броят на новите позиции на пазара на труда да е спаднал до164 000 през декември от 266 000, отчетени през ноември. Дори и прогнозата да се сбъдне представянето на трудовия пазар би било сравнително силно.

„Пазарите са подготвени за задоволителни данни", коментират анализаторите на ING. „Бавният ход към повишаване на лихвените проценти е правилната стратегия, освен ако броят на работните места, добавени в икономиката на Съединените щати, регистрира драстичен спад или ако напрежението между САЩ и Иран ескалира“, добавят те.

От Федералния резерв сигнализираха, че лихвените проценти вероятно ще останат на сегашните си нива през 2020 г. Но управителят на клона на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари, например, заяви в четвъртък, че понижаването на лихвените проценти през миналата година е спомогнало за намаляване на рисковете от рецесия и че той очаква промяна в лихвите в обозримото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още