IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващ ръст на работните места в САЩ през декември

Промишленото производство е загубило 12 хил. позиции през последния месец от годината

22:23 | 10.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американският пазар на труда е приключил слабо 2019 г., като работните места през декември и ръстът на заплатите не са отговорили на очакванията, сочат данни на министерството на труда, цитирани от CNBC.

Работните места извън земеделието са нараснали само със 145 хил., а безработицата е останала стабилна на ниво от 3,5%. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха ръст на работните места със 160 хил. Безработицата е отговорила на очакванията, че ще се задържи на 50-годишно дъно.

Наред със забавянето на ръста на работните места средното почасово заплащане се е повишило само с 2,9%, което е под очакваните 3,1%. Декември е първият път от юли 2018 г., в който ръстът на заплатите е под 3% на годишна основа.

Ревизия на данните за октомври и ноември понижи работните места през двата месеца с 14 хил. Първоначалните данни за създадени 266 хил. нови работни места през ноември бяха намалени с 10 хил., а броят на работните места през октомври намаля от 156 хил. на 152 хил.

„След силния ръст от 256 хил. работни места през ноември, стимулиран от връщането на 40 хил. служители на GM, известно забавяне на темпа на ръст на работните места през декември беше неизбежно“, казва Майкъл Пиърс, старши икономист в Capital Economics. Той определи увеличението на работните места като „солидно“, въпреки че не е отговорило на очакванията, и допълни, че очаква стабилният ръст на работните места да продължи през 2020 г.

Общото равнище на заетостта е нараснало до 158,8 млн. души, което е нов връх. Но равнището на безработицата при афро-американците се е увеличило с 0,3% до 5,9%.

За годината работните места са нараснали с 2,1 млн., или средно 176 хил. на месец, което е най-бавното покачване за година от 2011 г. насам, три  години след началото на финансовата криза, и е значително под равнището от 2,7 млн. позиции през 2018 г.

Ръстът на работните места през декември се дължи главно на търговията на дребно (41 хил. работни места), забавленията и хотелите и ресторантите (40 хил.), както и здравеопазването (28 хил.).

Работните места в строителството са нараснали с 20 хил., а при професионалните и бизнес услуги са се увеличили с 10 хил. Същевременно работните места в промишленото производство са намалели с 12 хил., транспортът и складовете са загубили 10 хил. работни места, а минната индустрия е закрила 8000 работни места.

Средната работна седмица, смятана за добър индикатор за бъдещите намерения на работодателите, е останала стабилна на ниво от 34,3 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
kane
преди 4 години
в сащ не те броят за безработен след 6 месеца - това не е статистика, а стъкмистика 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още