IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран призна, че погрешка е свалил украинския самолет

Първоначално Техеран заяви, че няма общо със случая

09:33 | 11.01.20 г. 28
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Иран обяви, че погрешка е свалил украинския самолет, убивайки 176 души на борда му, и изказа дълбокото си съжаление, след като първоначално отрече да има общо със случая. Всичко това се случва след ескалацията на напрежението заради иранските ракетни удари по американски цели в Ирак, предава Ройтерс.

Катастрофата от сряда засилва международния натиск върху Иран след месеци на търкания със Съединените щати и няколко военни атаки. Напрежението в Близкия изток се увеличи миналата седмица, след като американско нападение с дрон доведе до смъртта на ирански генерал в Ирак, а това накара Техеран да се прицели в американски бази.

Канада, чиито 57 граждани са се намирали на борда на сваления самолет, и Съединените щати вярват, че иранска ракета е свалила самолета, въпреки че заявиха, че вероятно става дума за инцидент. Канадският министър на външните работи каза на Иран, че “светът наблюдава”.

Украйна беше по-предпазлива при определянето на вината, но заяви, че се е съгласила с Канада за настояване за обективно разследване.

“Ислямска република Иран дълбоко съжалява за катастрофалната грешка”, написа иранският президент Хасан Рухани в Twitter. “Мислите и молитвите ми са с всички опечалени семейства”.

Много от жертвите са иранци с двойно гражданство.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф написа в Twitter, че “човешката грешка във време на криза е причинена от авантюризма на САЩ, а тя е довела до бедствие”.

Изявлението на иранските военни, което беше първата индикация за обрата в позицията на страната, гласи, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на елитната Революционна гвардия.

Посочва се още, че по това време самолетът е забелязан на радара в близост до други стратегически обекти, което е довело до “по-голяма чувствителност на системите за противовъздушна отбрана”. Според съобщението отговорните страни ще бъдат насочени към съдебния отдел на военните части.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 4 години
Хехе... Ми то друго ПВО има ли? Те само рашките правят ПВО дет може да уцели нещо.... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Поне постъпиха като мъже и поеха отговорност за грешката си, вместо да опитват да извъртат фактите като някакви п**ки. Знаете за кои говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
cymru
преди 4 години
*** кога ще признае за Малайзийския самолет - мидъл айдж мадъ раша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 11
data
преди 4 години
не знам дали има значение но към момента поне 3 пътнически самолета са свалени с руско пво . Та или протоколите за пуск са не съвършени или персонала е зле обучен за ползване или руснаците продават оръжие на всякакви *** . И в трите случая производителя носи отговорност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 8
khao
преди 4 години
и тия като северните варвари ... некадърник до некадърник, но щели да превземат света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 11
data
преди 4 години
Пореден пътнически самолет свален от руско пво ! Простотията няма граници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
дядя Bова
преди 4 години
Ребята , помощ! Изгубих си листчето за днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още