IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста

Това реши Специализираният наказателен съд

16:18 | 11.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Специализираният наказателен съд реши министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов да остане за постоянно в ареста, пише БНР.

Ангел Кънев, прокурор от Специализираната прокуратура, поиска Димов да остане за постоянно в ареста заради особено високата обществена опасност на престъплението, което е извършил. Както стана ясно вчера, министърът в оставка е обвинен в умишлена безстопанственост заради кризата с водата в Перник.

Прокуратурата смята, че действията на Димов са били умишлени, защото от началото на 2018 г. той всеки месец е получавал справки, от които е било ясно, че водата в язовир “Студена” спада драстично. Въпреки това той е позволил промишлено водоподаване към две дружества - “Топлофикация - Перник” и “Стомана Индъстри”.

По думите на адвоката на Димов - Ина Лулчева, той се е подписвал под становищата на експерти, които е трябвало да оценят ситуацията и да кажат може ли водата от язовира да се ползва и за промишлени нужди. Лулчева твърди, че няма доказателства Димов да е бил изрично уведомяван за съществуващ проблем.

Макар че подписите под графиците на язовирите са на Димов, неговият заместник Красимир Живков е имал преки ангажименти да следи какво е състоянието на язовирите от т.нар. “стратегическа система”, допълва адвокатът.

До септември тази година в справките на ВиК Перник не е описвано да има проблем с нивата на “Студена”. Пишело е, че режимът е средно влажен, но през октомври той става средно сух, докато през ноември е описан като сух. Така се стига и до водния режим.

Нено Димов се обърна към Специализирания наказателен съд с искане да бъде пуснат от ареста. Той твърди, че е изпълнявал задълженията си съгласно закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Министрите са за да вземат трудните решения от информацията която получават от всички служители под тях. Ако получават лъжи като информация то и решенията които вземат ще са грешни. Ако някой си е мислел, че министрите са богове и не са подвластни на обичайните човешки недостатъци, ами честито, току що научихте нещо ново от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Веск
преди 4 години
Споко. Заради изборите забавиха режима и се ***. Сега Нено Димов, който е нагла птица ще го отнесе. Да видим кой още. Пък и на какво ниво. Погледнете от добрата страна - водата в язовирите свършва, олигарсите няма да могат да ви правят скъп ток с нея и следва да строим Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
troika
преди 4 години
Какъвто и гьотв... н да е конкретния човек, не е работата на министъра да ходи с рулетка и да проверява какво става по язовирите. Нали има хиляди служители в това министерство, ами ако го излъжат и подпише на база техни данни нещо, пак ли е виновен? Намериха си изкупителна жертва, че народа да е доволен, за да нв направи протест и изхвърли ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
виновен е по условие ... щом е станал министър на Боката , значи е приел да бъде бушон .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
mrynmryn
преди 4 години
Според мен е невинен, просто е бил твърде ***, за да прочете какво подписва, а да си *** не е престъпление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още