IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На борсите скоро няма да се възцари спокойствие

В момента борсата е като витрина на бижутериен магазин: не евтина, но привлекателна, казват експертите от Weberbank

08:20 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	EPA/JUSTIN LANE</p>

EPA/JUSTIN LANE

В момента на световните фондови борси има малко признаци за спокоен старт на годината. Повечето анализатори предполагат, че несигурността поне засега ще се запази. Както и през предходната година, мерките, предприети от правителството на САЩ и Федералния резерв, ще доминират събитията през 2020 г.

Причинен от целенасоченото убийство на иранския генерал Касем Солеймани от името на американското правителство, страхът отново доминира на фондовите пазари през първите няколко търговски дни. Това предизвика поразително широк диапазон на колебания за много курсове, казва се в анализ на Weberbank.

Като пряка реакция цената на петрола скочи над осем процента, тъй като бяха оценени рисковете, свързани с доставките. В допълнение към иракското производство на петрол от около четири милиона барела на ден, участниците на пазара също така бяха обезпокоени от възможността Иран да възпрепятства транспортирането на нефт през Ормузкия проток.

През този проток в Персийския залив се транспортират около 17 милиона барела на ден, което представлява 17 процента от глобалното ежедневно търсене на петрол. По-високата цена на петрола би натоварила икономиката и, логично, пазарите реагираха с ценови спадове.

Въпреки това, към края на седмицата оптимистите отново имаха превес, но не всички опасения за ново политическо напрежение и икономически спадове можеха да бъдат премахнати. Водещият германски индекс Dax не успя да поддържа междинния си двугодишен връх от 13 548 пункта в петък. Той затвори със спад от 0,1 процента при 13 483 пункта, но остана близо до рекордното си ниво от януари 2018 г. EuroStoxx50 се срина до 3791 пункта.

След рекордното препускане фондовите борси в Ню Йорк затвориха сесията в петък с леки спадове. Търговците обясниха отстъплението с прибиране на печалбите. Пазарните участници са решили да приберат част от припечеленото, заявиха участниците на пазара. Индексът Dow Jones приключи със спад от 0,5 процента при 28 823 пункта.

Данните за пазара на труда в САЩ бяха по-слаби от очакваното, като са разкрити 145 000 работни места. Внимателно следеното увеличение на заплатите с 0,1 процента при месечното сравнение също не отговори на прогнозите. Предвид перспективата за продължаване на умерената инфлация, Фед не е подложен на натиск да повишава лихвените проценти, заяви за Ройтерс главният икономист на фонда за управлението на богатството Raymond James Скот Браун. Намаляване на лихвите обаче също не се очаква. Някои пазарни участници спекулират с това.

Оценките влизат във фокуса на пазара

В момента борсовият пазар е като витрина на бижутериен магазин: не евтин, но привлекателен, казват експертите от Weberbank, цитирани от Handelsblatt. Фондовите пазари ще бъдат подкрепени от постоянното осигуряване на ликвидност от централните банки. Например Федералният резерв на САЩ продължава да купува краткосрочни държавни облигации с обем от 60 милиарда долара на месец, а Европейската централна банка - облигации на обща стойност 20 милиарда евро на месец.

Тъй като обаче през миналата година оценките на печалбите спаднаха значително, докато цените на акциите се повишиха, оценките на акциите в началото на тази година са на по-високо ниво от предходната година. Разбираемо е, че фондовите пазари реагират много нервно на всякакъв вид събития, които биха могли да застрашат икономическото развитие, пояснява Weberbank.

Робърт Грейл, главният стратег в Merck Finck Privatbankiers, очаква фискална помощ в средносрочен и дългосрочен план от страна на правителствата, ако разхлабената парична политика на централните банки е по-малко ефективна. „Така че преди централните банки да изпаднат напълно в неспособност да действат, държавите ще се притекат на помощ със забележими икономически стимулиращи програми“, казва той.

В САЩ и Великобритания съответните държавни ръководители имат сериозен политически интерес да страртират всеобхватни фискално-политически стимули през тази година. :Съпротивата срещу финансирани от дълга стимулиращи програми спада и в Германия“, казва Грейл.

До края на десетилетието големите индустриализирани страни по света ще предприемат значителни бюджетни мерки в подкрепа на съответните си икономики. Много правителства - като това на Германия - могат да използват мерките за икономически стимули, за да насочат промяната в националната икономическа система към по-голяма устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още