IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Правителството на Борисов не е заплашено от предсрочни избори

Рокадите в кабинета "Борисов 3" ще продължат през 2020 г. заради множеството проблеми, очаква Любомир Стефанов

13:00 | 12.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Посещението на руския президент Владимир Путин, което е планирано за началото на лятото, ще е едно от най-важните събития през 2020 г. за България. То със сигурност ще предложи интересни моменти. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Стефанов очаква рокадите в „кабинета Борисов 3“ да продължат през 2020 г. на фона на множеството проблеми.

„Не е изключено и други министри да последват оставката на Нено Димов“, смята политологът.

По думите му обаче предсрочните избори все още не са заплаха за правителството и такива няма да има поне в следващата една година.

„Ключов момент през 2020 г. ще е изпълнението на този и следващия бюджет - на доста места в страната се увеличават местните данъци и такси, важно е да се проследят отношенията между централната и местна власт – т.нар. децентрализация, значението на Сдружението на българските общини и пр.“, отбеляза Стефанов.

Според експерта България може да очаква известни отстъпки от Европейската комисия за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство, но по отношение на ERM II страната има още какво да докаже.

По отношение на проекта „Турски поток“ Стефанов заяви, че мнението на зам.-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл, че Вашингтон е против проекта, е отдавна ясно.

„България не желае да се конфронтира с Москва по начина, по който го прави Вашингтон, въпреки подкрепата към САЩ и членството в НАТО“, изтъкна Стефанов. Той добави, че в крайна сметка Европейският съюз има достатъчно компетентност и опит в боравенето с природни ресурси от Русия и в работата със самата страна.

"Вероятно е САЩ да виждат конкурент в лицето на Русия по отношение на доставките на газ", смята Стефанов.

По мнението на експерта реализацията на българската част от проекта „Турски поток“ съвпада с националния интерес.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още