IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“: България строи по-активно газопроводи след критиките на Путин

Руският президент Владимир Путин обвини страната ни, че умишлено забавя изпълнението на проекта "Турски поток"

18:38 | 12.01.20 г. 25
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа, след като беше разкритикувана от страна на руския президент Владимир Путин, каза шефът на „Газпром“ Алексей Милер, предават ТАСС и БНР.

Руската агенцията припомня, че руският президент Владимир Путин е заявявал по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“.

В отговор българският премиер Бойко Борисов заяви, че няма забавяне, а че се спазват всички изисквания и процедури на ЕС, тъй като страната ни е членка на съюза. По-късно Борисов увери, че строителството ще приключи навреме - до 31 май, припомнят ТАСС и БГНЕС.

„Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно отпреди", допълва Милер.

В същото време руският министърът на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни ангажиментите си.

„Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част“, каза Новак.

ТАСС припомня, че премиерът Борисов е съобщил, че България изгражда своята газоразпределителна мрежа и е готова за голямо количество газ от Русия и Азербайджан.

Газопроводът „Турски поток“, който стартира на 8 януари, преминава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. В бъдеще, след приключване на изграждането на цялата инфраструктура, газ ще отива до Сърбия и Унгария през България.

Междувременно в интервю за БНР американският зам.-държавен секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви, че САЩ се противопоставят на реализацията на проекта "Турски поток", защото разглеждат този газопровод като геостратегически проект на Русия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 23 rate down comment 11
ing5rov
преди 4 години
стовене , "дуудуци" надуваш ти и още двама трима ахмака кат тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 12
0pk
преди 4 години
Ама по принцип сичките или само тия новите дето Путин ги строи? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 4 години
Че всичките нови газопроводи са излишни, знае всеки малко просветен човек. Парите са руски, да ги хвърлят в морето щом желаят. Да си правят пиар обаче, как малкия Мук тропнал нервно с краче и "булгарашките" се строили, много моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
ха ха .. ей сега ще ти драсне 3 реда импа и ще ти обясни нещата :)))оня ден питам тука дежурните газаджии по форум , ама всеки си трае , или не знае ... са вовата е пуснал газ по две тръби х 15,75 . в сайта на газпром го водят , че ще може да са 4 тръби х 15,75 . ние в момента получаваме газ от турция вече по едната тръба и транзитираме през нашата система за сърбия и македония . като завърши Бащицата окончателно това дето строи и компресорните станции , ще можем да транзитираме за сърбия , унгария , словакия и с пълният капацитет на едната тръба от 15,75 . ако вовата иска по-нататък , до австрия , ще трябва 3-та тръба до турция , макар че като гледам как му върви пазарът в турция може и да не трябва 3-та тръба ... та са хамериканците се опъват за тази недостроената тръба или за онова разширение , дето ще може за по-нататък да транзитира ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Господин Вяхирев и вие Путин, надувайте дуудуци и не се занимавайте с България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още