IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разглежда възможността за забрана на пластмасовите опаковки

Според еврокомисаря по околната среда важна стъпка би била и въвеждането на предписание за използването на рециклирана пластмаса

09:50 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската комисия разглежда възможността за въвеждане на забрана на пластмасовите опаковки и задаване на нови изисквания за производителите. Това посочва европейският комисар по въпросите на околната среда и океаните Виргиниус Синкевичиус в интервю за германския в. Die Welt.

„Със сигурност искаме да разширим правилата за еднократното използване на пластмаса и в момента проучваме в каква посока това би било възможно“, посочва той, цитиран от Bloomberg. „Важна стъпка би била, например, забрана на пластмасовите опаковки или предписание за използването на рециклирана пластмаса“, допълва комисарят.

Новите европейски регулации за употребата на еднократна пластмаса са заплаха за пазар на стойност от над 10 млрд. долар, където най-често използваните пластмаси са полипропилена и полистирола. Приетата миналата година директива за употребата на еднократна пластмаса ограничава пластмасови продукти като прибори за хранене, бъркалки, сламки, клечки за уши и др.

ЕК също така разглежда възможностите за това как производителите на някои продукти като гуми или козметика могат да бъдат задължени да намалят по-значително микропластмасата от своята дейност.

„Микропластмасата е в нашия дневен ред. До края на годината ще представим много подробен списък на всички тези продукти, които съдържат микропластмаса или използват микропластмаса“, заяви Синкевичиус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още