IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

450 млн. лева от тол такси не стигат за ремонт на пътната мрежа

В пробния период от три месеца на намалени тол такси е важно да се направи анализ и да има мониторинг, съветват проф. Симеон Ананиев и Веселин Грозданов

13:33 | 13.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Много е важно през тези три месеца да се направи анализ и да има мониторинг. Важно е да може да се проследи видът на таксите, които се събират и каква тежест поемат българските превозвачи. Също така трябва да се направи анализ на пътната мрежа и необходимите средства за поддържане", посочи той.

Според Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер "Зелен транспорт", правителството се надява да събира около около 450 млн. лева на година от тол таксите.

"Дори и да успеят да се съберат тези 450 млн. лева, те не стигат за ремонт на цялата пътна мрежа. При всички положения ще има недостиг на финансови средства за ремонт на пътищата", посочи той и поясни, че информацията, която ще се събира от тол системата, автоматично ще отива в НАП.

По думите му така много голяма част от автомобилния бранш ще излезе от сивия сектор, защото ще може да се проследява каква е интензивността на използването на превозното средство и откъде и докъде пътува.

Ананиев коментира, че трябва да има равнопоставеност между железопътния и автомобилния транспорт, за да може да се развиват съобразно нуждата на икономиката на държавата.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
мдааам ...а си мръднал с чуждо и те снимат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Със тази тол система ще може да се следи къде се движи всяко превозно средство. Тотално следене ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още