IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобрения в устойчивостта на строителството ще повлияят на екологията

Софтуер спомага за дигитализирането на строителния сектор, посочи Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър“

13:55 | 13.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Кобилдър“ е скандинавска компания, която от 20 години работи в областта на разработването на софтуер, свързан със строителството. Мисията на компанията е да дигитализира строителството, тъй като това ще доведе до много ползи, както за строителния сектор, така и за обществото. Това каза Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър“, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Сградите консумират 40% от световната енергия и са отговорни за 40% от въглеродните емисии. Строителните отпадъци са 30% от цялото количество отпадъци в света. Дори малки подобрения, свързани с устойчивостта на строителството, биха имали огромен ефект върху екологията и климатичните промени“, смята експертът.

Според Папазова ползите от дигитализацията на строителството биха били налице само когато всички участници в строителния процес работят заедно.

„Софтуерът ще предлага още при началото на проекта самият инвеститор да заложи изисквания колко зелена да бъде сградата, като след това всички участници в строителния процес трябва да спазят тези изисквания“, посочи изпълнителният директор на „Кобилдър“.

Тя обясни, че аспектите, по които се определя дали една сграда е „зелена“ са два – доколко строителните материали са от възобновяеми източници и колко енергия е използвана при производството и транспорта, както и каква е енергийната ефективност на тази сграда.

Бистра Папазова разказа за ситуацията с дигитализирането на строителния сектор в България.

„Факт е, че в България има все повече инициативи от страна на различни институции и организации. Повече се говори за навлизането на дигитализацията при строителството, отколкото се вършат някакви действия за осъществяването на този процес“, коментира експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още