IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Кризата в Boeing ще свие БВП с половин процентен пункт

Икономическият растеж все още се очаква да достигне около 2,5%, твърди американският финансов министър

17:44 | 13.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;ЕТА</em></p>

Снимка: ЕТА

Проблемите на американския производител на самолети Boeing Co. биха могли да отнемат около половин процентен пункт от американския брутен вътрешен продукт през 2020 г., но икономическият растеж все още се очаква да достигне около 2,5%, заяви министърът на финансите Стивън Манучин.

„Boeing  е един от най-големите износители и с оглед на проблемите със 737 MAX аз смятам, че това може да повлияе на БВП до 50 базисни пункта през тази година".

Той обсъди перспективите за растежа, планираното подписване на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай и новите санкции срещу Иран в предаването „Future Futures Futx“ на Fox News Channel.

„Икономическата програма на президента наистина напредва", каза Манучин.

„За настоящата година ние очакваме икономически растеж в САЩ с 2,5% до 3,0%, но може би по-близо до 2,5% заради коригирането на данните за Boeing, посочи Мнучин и допълни: „Без проблемите на самолетостроителната компания растежът би било от 3 на сто. Няма съмнение, че тристранното търговско споразумение USMCA (САЩ-Мексико-Канада) и споразумението с Китай ще увеличат значително икономическия растеж".

Оценката му е по-висока от тази на много икономисти, които очакват забавяне на растежа. Те твърдят, че икономиката е получила тласък от републиканските съкращения на данъци и от увеличените държавни разходи, но тези стимули започват да избледняват.

Анкетирани от Bloomberg News през този месец икономисти прогнозират ръст на американската икономика за тази година от 1,8%, което е понижение спрямо растежа от 2,3% през 2019 г. Те оценяват шансовете за рецесия през следващите 12 месеца на 30%.

Самолетът 737 Max на Boeing остава обект на глобална забрана за полети след смъртоносни катастрофи в края на 2018 и 2019 г. В резултат на кризата пазарът изтри над 50 млрд. долара от пазарната стойност на производителя на самолети и не е ясно кога джетовете ще се върнат в експлоатация.

Завръщането във въздуха на 737 Max беше поставено под допълнително съмнение през миналата седмица, когато бяха публикувани множество вътрешни имейли в компанията, изпратени до Конгреса на САЩ, които показаха, че служители на концерна се подиграват с дизайна на този модел и се хвалят как са заблуждавали федералните регулаторни органи, имащи за задача да одобрят годността му за полет.

Акциите на Boeing Co. се понижиха през 2019 г. с 6,5% в сравнение с ръст на индекса DJIA на 30-те водещи компании, чиято важна компонента са книжата на американския самолетостроител.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Добър момент за покупки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още