IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expat Short SOFIX ще заема акции при лихва от 1% годишно

Отношенията между "лонг" и "шорт" фонда ще са на практика никакви, коментира Даниел Дончев главен инвестиционен директор в Експат Асет Мениджмънт

08:10 | 15.01.20 г. 3
<p>
	Снимка: expat.bg</p>

Снимка: expat.bg

На 15 януари стартира дългоочаваният инструмент за скъсяване на индекса SOFIX. В тази връзка разговаряме с Даниел Дончев, Главен инвестиционен директор и член на борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт АД. За начина на работа на фонда вече взехме интервю от Николай Василев, управляващ партньор в Експат Асет Мениджмънт АД.

Г-н Дончев, на 15.01.2020 стартита търговията с НДФ Експат Шорт Софикс. Готови ли сте с всичко?

Да, напълно сме готови. Осигурили сме маркет мейкър за търговия на фонда, оператор за изчисляване на индикативна нетна стойност на активите (INAV), ISIN код и всичко необходимо за стартирането на търговията на фонда на БФБ.

Има ли вече направени инвестиции във фонда?

Да. До момента във фонда има инвестирани 110 хил.лв., но той не беше достъпен до широката публика. Очакванията ни са, че след като бъде листнат на борсата, интересът към него ще нарасне и той би увеличил активите си.

Кои са маркет мейкърите на фонда?

Маркет мейкър ще бъдe БенчМарк Финанс АД, които ползваме и за другите наши фондове, които са търгувани на БФБ.

Осигурихте ли акции от индекса SOFIX, които да Ви бъдат отдавани назаем за нуждите на Експат Шорт Софикс?

Да, имаме осигурени акции от всичките 15 позиции от индекса, достатъчни количества за размера фонда. Направени са вече и първите сделки с тях, процесът на работа на фонда е тестван и той работи без проблеми. За една част от компаниите в индекса имаме осигурени значителни количества акции, а за друга в момента сме в процес на преговори.

Какъв лихвен процент ще плащате за дадените назаем акции?

Работим с лихва от 1% на годишна база, пропорционално за периода на държане.

Лихва от 1% годишно не звучи като особено атрактивна?

Да, така е. Този процент не е висок, но при тези нива на ниски глобални лихвени равнища това е възможност за допълнителен доход. Почти всички акционери, с които имаме вече осъществени взаимоотношения, свързани с Expat Short SOFIX, съзнават, че това няма да е грандиозен бизнес за тях, но го правят с идеята да помогнат за фунционирането на такъв фонд с цел развитие на капиталовия пазар в България.

Какви въпроси за уредени в договора за отдаване на акции назаем?

По голямата част от акционерите се интересуваха от няколко логични въпроси, като например ще получават ли дължимия дивидент от акциите, какво ще се случи при евентуални корпоративни събития (увеличение на капитала на дружеството с права, сплит и т.н.), как могат да върнат акциите си обратно. Искам да поясня, че след отдаването назаем на акциите към Expat Short SOFIX всички права и ползи от тях си остават такива, каквито щяха да бъдат при положение, че акциите не са били дадени назаем. Дивидентите се изплащат изцяло към акционерите, в момента, в който те са дължими. При корпоративни събития акционерите дават нареждания как да се процедира с полагащите им се права или акции, след което, в зависимост от желанието им, получават книжата или паричната равностойност. Акциите могат да се върнат при поискване до 5 работни дни, като това е максималния срок, но планираме това да става и по-бързо.

Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Whitestar
преди 4 години
До petyob, Expat Short SOFIX няма да ги продава, а ще ги отдава на заем, а също и ще наема акции. Така когато имаш един вид акции, на едно предприятие и ги отдадеш на тях, ще получаваш осреднена доходност от фонда. И обратно, когато наемеш от тях ще плащаш наем и ще капитализираш доходност от акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
NikolayVassilev
преди 4 години
Под "всички права и ползи" се имат предвид математическите права (дивиденти, права, сток сплит). Очевидно е, че човек не може да участва на ОС, ако си е прехвърлил акциите.Поздрави, Николай Василев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
petyob
преди 4 години
нещо ме съмнява това, което приказва този -"Искам да поясня, че след отдаването назаем на акциите към Expat Short SOFIX всички права и ползи от тях си остават такива, каквито щяха да бъдат при положение, че акциите не са били дадени назаем."Как става това след като фондът продаде акциите взети назаем? Как може да се участва в общо събрание, когато собственикът ще е друг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още