IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Павлов: Растежът на икономиката в България ще се забави до 3% през 2020 г.

Два са основните фактора за забавянето на растежа у нас - отслабеното външно търсене и това, че икономиката вече достигна пълна заетост

08:40 | 14.01.20 г. 25
К. Павлов: Растежът на икономиката в България ще се забави до 3% през 2020 г.

През 2020 г. се очаква забавяне на растежа на българската икономика до 3% спрямо 3,7-процентния ръст, очакван за цялата 2019 г. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Павлов два са основните фактора за забавянето на растежа у нас. Той отбеляза, че единият е отслабеното външно търсене, който ще повлияе на износа, а вторият и основният е този, че икономиката вече достигна пълна заетост и в условията на бързо намаляващо и застаряващо население темпът на създаване на работни места вероятно ще се редуцира спрямо този от 2018 г.

„Потреблението остава основен двигател на икономическия растеж“, посочи икономистът. Той добави, че очакванията са, че ръстът на доходите в публичния сектор ще се пренесе в значителна степен и в частния.

„Недостигът на работна сила се превръща във фактор, който във все по-голяма степен ограничава експанзията на компаниите във все повече сектори. Това променя пазара на труда и служителите вече са в по-силна позиция от работодателите“, посочи Павлов.

„Картината по отношение на ръста на възнагражденията, разбира се, няма да е еднаква във всички сектори“, изтъкна експертът. Според него най-значителен ще е натискът за увеличения в строителния сектор, в сферата на услугите, както и в някои части от производствения сектор, особено при производството на потребителски стоки.

Павлов коментира и каква ще бъде ролята на правителството през 2020 г. „Това, което прави правителството от гледна точка на фискалната политика, е един повтарящ се модел за последните 4-5 години – фискалната политика се разхлабва със скромен темп“, отбеляза той.

По думите на Павлов всяка стъпка за довършване на АМ „Хемус“ е добра стопанска политика в момента.

„Надеждата е, че българската икономика, макар и със забавени темпове, ще продължи да създава работни места. В Северна България например все още има доста региони, в които безработицата е по-висока, отколкото в останалите части от страната. Увеличаването на свързаността на тези региони, чрез довършването на АМ „Хемус“, би трябвало да има значителен положителен ефект“, допълни той.

Според икономиста основният външен риск за българската икономика през 2020 г. остава остро забавяне на икономиките на развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 7
SS-23
преди 4 години
няма какво да те убеждавам в нещо, което всеки усеща на гърба си!никога преди 5 г разходите не са били 800 лв, ако не си се набухал с кредит.недостигащите сега пари са компенсирани чрез:- условно увеличение на заплатите, което НЕ покрива ръста на разходите- чрез свиване на разходите (затова твърдя, че няма физически ръст на потреблението, а има само ръст на цените)- чрез заеми на тотално заблуденитеЧе то на три месеца се качват комуналните "услуги" с по 4-5% а от там всичко по веригата. Реалната инфлация за 5 години е страшна! Преди 2015 г с 50 лв пълнех 2 торби в кауфланд, при това с доста качествени артикули. Сега пълниш 1 торба ... с соеви л*на!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 16
Бидонойл
преди 4 години
Да ми даваш пример с два продукта, това не е представителна съвкупност и изобщо няма нищо общо със статистиката! По-добре пробвай да ме убедиш, че ако преди 5 години минималните ти месечните разходи са били 800 лева, то сега са станали 2400 лв. И най-трудно от всичко бих повярвал, че се е намерил глупaк, който да ти плаща толкова висока заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Ето още едно външно доказателство, че така очакваната криза идва https://***.investor.bg/***/444/a/opel-planira-da-sykrati-do-4100-rabotni-mesta-za-da-namali-razhodite-si-296620/То така започва - със съкращения... първа червена лампа...Къв "растеж", къв БВП си измисляте вие бе? Не малка част "парите" влизащи тук идват идват от емикрантите, които "пращат". Другото основно перо на "ръста" на т.н. глупост, наречена БВП идва от ... ИНФЛАЦИЯТА, която яко помпи цените и пряко или косвено кара хората да харчат повече спестявания или даже да се закопят със заем. И о чудо - имам "ръст" но потреблението (ама счетоводното) и о чудо - имаме ръст на печалбите на лихварите - предимно от такси и от условни "активи" наречени "заеми", дошли заради изкустевна инфлация и изкустевно поддържан "дваен връх" на имотният балон!Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
ти чете ли по-долу какнво писах и за т.н. измислен коефициент, наречен БВП! Всичко е кухо! А пък от много време насам, БВП и и инфлация - вървят ръка за ръка, защото първото пряко вече зависи от ръста на второто.Реално погледнато, за 5 години на територията има СТРАШНА инфлация, не отговаряща на никакви критерии на ЕС, и тази инфлация подкрепя т.н. БВП, т.е. количеството въртящи се пари, който е една финансова абракадабра!Реално, обективно погледнато Бг НЕ откговаря по критерий за влизане в еврото, по никакъв начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
Реалната инфлация на територията за 5 години е 3% ... ама за месец!Всичко друго е стъкмистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Лъжеш! няма никакъв "ръст" на физическото потребление. Има счетоводен ръст на оборота, заради хиперболично нарастналите цени! А самото потребление даже се е свило, физически, най-малкото заради това, че то просто няма хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
SS-23
преди 4 години
Като ще си измисляш стъкмистики, гледай да са поне малко по-достоверни.----Въобще не си измислям! Поскъпването стартира от 1-и януари 2015 г, спомням си много добре. Имам запазени "брошури" от кауфланд още от тогава, така че недей да спориш с мен. картофите бяха - 30-40 ст, сега са 1,3-1,4 лв Колко пъти е това?сиренето беше по 4-5 лв средно, сега е 9-10 лв. колко пъти е това?всичко буквално скочи 3 пъти! е че то само билетчето скочи 60% ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 12
SS-23
преди 4 години
Растежът на икономиката в България ще се забави до 3% през 2020 г.---Демек иска да каже - 3% поскъпване на цените ?! Абсурд! Цените за 5 години скочиха близо 3 пъти, най-вече при храните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 13
SS-23
преди 4 години
Потреблението остава основен двигател на икономическия растеж---Всичко е кухо! Няма никакво "потребление" , има постоянно изкуствено увеличавани цени, които дават "увеличение" нсчетоводно измисленият показател БВП, т.е. "въртящи се пари". Дефакто потреблението, чисто физически - не само не е нарастало (то няма и на къде), ами реално пада, но счетоводният трик се крие в хиперболично нарастващите цени. Релно погледнато, "територията" е умряла отдавна - и физически и икономически. Мъждука само ИТ-сектора, но и това ще е довреме, защото и там в един момент ще има пренасищане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още