IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън подсказа, че Великобритания може би не иска да се лиши от Huawei

Въпреки натиска от страна на Вашингтон, британското правителство може да не е готово да се откаже от плановете си за 5G мрежата

14:20 | 14.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Борис Джонсън подсказа, че британското правителство може би е готово да позволи на Huawei Technologies да предостави поне част от оборудването за 5G мрежата, въпреки страната се сблъсква със силен натиск от страна на САЩ да блокира китайската компания, пише Bloomberg.

"Британското общество заслужава да има достъп до най-добрата възможна технология“, коментира Джонсън, запитан от BBC TV за това какво се случва с Huawei. “Искаме да предложим гигабитов широколентов интернет на всички. Ако някой се опълчва срещу една марка или друга, тогава да ни каже каква е алтернативата“.

Вече месеци Великобритания обсъжда колко голям (ако изобщо има) да е достъпът на Huawei до нейния интернет пазар в бъдеще, докато Съединените щати не спират да настояват, че оборудването на компанията предлага възможност за шпионаж в полза на Пекин.

Представители на американските власти посетиха Лондон в понеделник, като пореден опит да накарат Великобритания да забрани работата с Huawei, както и да предупредят, че Вашингтон може да спре да споделя информация към британските служби.

Поддръжници твърдят, че оборудването на компанията може да бъде използвано в периферните части на мрежата, така че тя да остане максимално сигурна. Но САЩ твърдят, че ефектът от достъпа до 5G технологията се осъзнава толкова малко, че най-сигурното и добро решение е китайската компания да бъде държана настрана.

През септември представител на британските служби, пожелал анонимност, заяви, че няма нищо, което Съединените щати да знаят за китайския технологичен гигант, което Великобритания да не знае.

Тъй като оборудване на Huawei вече е инсталирано от телекомите, компаниите предупреждават, че пълната забрана би забавила пускането на 5G мрежата и ще струва стотици милиони лири. Освен това може да постави под въпрос обещанието на Джонсън почти цялата страна да има 5G до 2027 г.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Трябва да се направи разграничение в този случай! Дали говорим за Huawei като участник в IT сектора на икономиката или, като предоставящ 5G технология. Защото когато говорим за бизнес, ще стане дума за интелектуална собственост и печалба, а всеки знае кои са Huawei и че формалности не могат да бъдат пречка за интересите. Но когато стане дума за 5G технологията всички наостряме вниманието си! Това е технология с недоказана безопасност, както за хората, така и за животните! Ето защо тук няма значение коя е компанията, а дали изобщо трябва да се прилага тази технология! Първо правило в техниката е безопасността, второ - дали балансът между необходимостта и ползата са в достатъчна степен изгодни, затова - ВНИМАНИЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още