IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен: Предстои ни безпрецедентна трансформация

Промяната ще бъде успешна само ако е справедлива и е от полза за всички, коментира Зелената сделка председателят на ЕК

18:04 | 14.01.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В центъра на Зелената сделка и това как Европа да постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г. са хората. Предстои ни безпрецедентна трансформация. Тя ще бъде успешна само ако е справедлива и само ако е от полза за всички. За да сме сигурни, че никой няма да бъде изоставен, ще окажем подкрепа на хората и регионите, които трябва да положат по-големи усилия за тази трансформация. Зеленият пакт налага големи инвестиционни потребности, които ще се превърнат във възможности за инвестиции. Това коментира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент днес по време на представянето на конкретните детайли около сделката.

Според плана на ЕК ще бъдат мобилизирани най-малко 1 трилион евро, което ще зададе посоката и ще отприщи поток от зелени инвестиции.

Европейският съюз пое ангажимент до 2050 г. да стане първият неутрален по отношение на климата блок в света. Това изисква значителни инвестиции както от ЕС и националния публичен сектор, така и от частния сектор. Въпреки че всички държави членки, региони и сектори ще трябва да дадат своя принос за прехода, мащабът на предизвикателството пред тях не е един и същ. Някои региони ще бъдат особено засегнати и ще претърпят дълбоки икономически и социални промени. България е сред страните, които може да усетят част от негативите заради потенциалната вероятност вноската ни към общия бюджет на ЕС да бъде значително повишена. 

С Механизма за справедлив преход ще се осигури съобразена с конкретните нужди финансова и практическа подкрепа, с която да се помогне на работниците и чрез която ще се генерират необходимите инвестиции в тези региони, уточняват от ЕП. Според изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс преходът към неутралност по отношение на климата е необходим и чрез него ще се подобри благосъстоянието на хората и ще се повиши конкурентоспособността на Европа. Той обаче призна, че това ще изисква повече усилия от страна на гражданите, секторите и регионите, които разчитат в по-голяма степен на изкопаемите горива. По думите на Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката, Механизмът за справедлив преход ще помогне на най-засегнатите, като привлече съответните инвестиции и предложи пакет от финансова и практическа подкрепа на стойност най-малко 100 милиарда евро. Той обаче обърна внимание, че са нужни политически ангажимент и мащабни инвестиции. Според него предстои да бъдат създадени подходящите регулаторни стимули, за да могат зелените инвестиции да имат успех.

„Европейският съюз не е построен за един ден. Екологизирането на Европа също няма да настъпи изведнъж. Поставянето на устойчивостта в основата на методите ни на инвестиране изисква промяна в начина на мислене. Днес направихме важна крачка в тази посока“, каза Домбровскис.

От Европейския парламент поясниха, че Механизмът за справедлив преход (МСП) е ключов инструмент, гарантиращ, че преходът към неутрална, по отношение на климата, икономика се осъществява по справедлив начин, за да няма изоставени. Въпреки че всички региони ще се нуждаят от финансиране и че това е предвидено в Плана за инвестиции на Европейския зелен пакт, Механизмът ще предоставя целева подкрепа за мобилизирането на най-малко 100 милиарда евро за периода 2021—2027 г. в най-засегнатите региони, за да се смекчат социално-икономическите последици от прехода. Механизмът ще генерира необходимите инвестиции в подкрепа на работниците и общностите, които разчитат на веригата за създаване на стойност, свързана с изкопаемите горива. Той ще допълни съществения принос от бюджета на ЕС, предоставян чрез всички пряко свързани с прехода инструменти.

Механизмът за справедлив преход ще има три основни източника на финансиране: Фонд за справедлив преход, който ще получи средства от ЕС в размер на 7,5 милиарда евро, в допълнение към предложението на Комисията за следващия дългосрочен бюджет на ЕС; специална схема за справедлив преход в рамките на InvestEU за мобилизиране на инвестиции в размер до 45 милиарда евро; механизъм за отпускане на заеми за публичния сектор с Европейската инвестиционна банка, подкрепен от бюджета на ЕС, за мобилизиране на инвестиции в размер на 25-30 милиарда евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Копейка, като по цял ден тролиш тук, каквато и трансформация да направи някой, ти все ще си надолу. Но вината за това си е лично твоя. А глупостите, колко било хубаво преди 89-та си ги плямпай на някой, който не е виждал мизерията тогава, че да ти се върже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
Особено на нас в България ... то от 89а насам сме все по трансформациите и по пързалката ...надолу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още