IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия: Ерата на производството на петрол и газ скоро няма да приключи

Най-богатата скандинавска страна произвежда петрол и газ с най-малко количества отделени емисии на парникови газове, твърди финансовият министър Сив Йенсен

22:20 | 14.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежкият финансов министър Сив Йенсен заяви, че не вижда причина петролът и газът, които страната ѝ произвежда в изобилие, да не са част от бъдещето, фокусирано върху устойчивата енергия, съобщава Bloomberg. 

В интервю за Bloomberg Television във вторник Йенсен посочи, че е важно да Норвегия да се съсредоточи върху емисиите, но че дебатът трябва да бъде по-нюансиран, за да се гарантира, че по-ефективните форми на производство на изкопаеми горива няма да бъдат прекратени.

Най-богатата скандинавска нация отдавна твърди, че е нереалистично да се смята, че петролът вече няма да е необходим. Ето защо според Норвегия тя трябва да остане последният производител на изкопаеми течни горива, тъй като нейните операции отделят най-малко количество вредни емисии.

Йенсен, която е част от дясноцентристката коалиция в най-богатата скандинавска държава, заяви, че норвежките петролни и газови компании са по-ефективни от останалите по отношение на производството. Тя също така отбеляза, че норвежката валута вече не е толкова силно обвързана с цената на петрола, колкото преди.

По-рано тази седмица Investor съобщи, че Норвегия продължава да изпитва сериозни затруднение в опитите си да обособи нов голям петролен регион в Арктика, след като компанията Lundin Petroleum AB, една от най-активните проучвателни компании в норвежка Арктика, намали оценката за ресурсите от откритите находища в Баренцово море и подчерта, че няма да разработва независимо проекти.

След рекордната откъм проучвания 2017 г., когато бяха локализирани 17 находища, общият брой на нови обекти е спаднал до 7 през 2018 г. и до 5 през 2019 г., сочат данни на Норвежката петролна дирекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Лапников , точно Норвегия го вадеше най-голям и зелен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
шшшш къде си тръгнал ве nарцал !?? .... я лаnай и се потапяй ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Отвори прозореца и скачай, приключи един път завинаги тая мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
miccaelis
преди 4 години
оу какъв шок за Зелевия олигофpен и останалите зелени деbили .... Мнооо ясно че ако приключи, тия как имат кинти стават веднагически скъсани и оръфани кат Бyлгаристана само дет у нас мое да никне нешо ако копаш, а там и тва не стааа и им приключва "зелената демокрация" веднагически с разните им електрокари и фасони и Грети и кви ли не скандинавски *** ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
"Има ли нужда от коментар? "Отнесени от вихъра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
На 7.01.2020 г. новият норвежки министър на нефта стартира добива от най-голямото новооткрито в последното десетилетие находище в Северно море Johan Sverdrup с твърдението:"Sverdrup показва, че норвежката климатична политика работи!"Запасите на находището се оценяват на 2,7 милиарда барела петрол на обща стойност около 100 милиарда долара.Използването му ще доведе до СО2 емисии от около 1,1 милиарда тона = Енергийните СО2 емисии на България за 25 години...Има ли нужда от коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още