IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън не разреши на Шотландия да проведе референдум за независимост

Никола Стърджън окачестви решението на британския премиер като политически „неустойчиво“ и призна, че е очаквала подобен отговор

22:10 | 14.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън заявил в писмен вид на шотланския първи министър Никола Стърджън, че отхвърля официално искането ѝ за прехвърляне на правомощия, необходими за провеждане на втори референдум за независимостта на Шотландия, съобщава The Guardian. 

Стърджън незабавно окачестви позицията на премиера като „неустойчива“.

„Уестминстърският съюз не може да бъде поддържан без съгласие. Демокрацията ще надделее. Единственият въпрос е колко време ще отнеме торите и останалата част от Уестминстър да приемат тази неизбежност. ", посочи шотландският първи министър.

Лидерът на Шотландската национална партия писа на Джонсън на 19 декември, за да поиска правомощията да бъде проведен законно друг референдум съгласно законодателството на Шотландия, като в същото време призовава шотландския парламент да получи постоянни правомощия за провеждане на последващи референдуми за независимост.

Когато Стърджън потвърди, че е помолила писмено Джонсън за тези правомощия, тя сподели, че „напълно очаква първоначално да получи „не“ от Уестминстър“.

От своя страна Джонсън заяви във вторник, че "внимателно е разгледал и отбелязал" аргументите на Стърджън, но добави, че "друг референдум за независимост ще удължи политическата стагнация, с която Шотландия се сблъсква през последното десетилетие”.

Британският премиер заяви категорично, че „не може да се съгласи на всяко искане за прехвърляне на властта, което би довело до допълнителни референдуми за независимост“.

По неговите думи Стърджън преди това е обещала, че референдумът през 2014 г., на който шотландските избиратели отхвърлят независимостта с 55% срещу 45%, ще бъде вот "веднъж на поколение".

В отговор на писмото на Джонсън, Стърджън обвини торите, че са "ужасени от Шотландия, че има право да избира собственото си бъдеще".

„Въпреки че днешният отговор не е изненадващ - наистина го очаквахме - той няма да издържи. Не е политически устойчиво за нито едно правителство на Уестминстър да застане на пътя на правото на Шотландия да реши бъдещето си и да се стреми да блокира ясния демократичен мандат за референдум за независимост “, подчерта първият министър на Шотландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Venislav
преди 3 години
А колко пъти ще правят референдуми. Стига толкова за едно поколение. След 25 години нов опит. Иначе се губи смисъла от тия референдуми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Никаквецът се подиграва с Шотландия. УУУУУ ! ! !Долу Жонсън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Д.Г.Д.перчемлийското ку-ку. СВОБОДА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ПО ШОТЛАНДСКИЯ ВЪПРОС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Че как така няма да давш ти референдум , като самият ти чрез референдум избяга от диктатурата? Значи за теб може, за другите не може?! Къде се намираш ти ве, мушморок?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
QuasiInvestor
преди 4 години
Гражданска война - глупости - на предния референдум не усяха да се организират - та сега ли... Няма луди, които да им разрешат да опитват "докато стане" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Grosss
преди 4 години
Ами това означава гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
evtimvz
преди 4 години
Сега очаквам Джонсън да изпрати войски като в Северна Ирландия и Белфаст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още