IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сделката на Тръмп“ няма да успее да замести иранското споразумение

Очаквано Тръмп се съгласи с предложението за нов договор, но за Техеран подобна промяна е немислима

12:33 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Очаквано иранските власти не са особено привлечени от идеята споразумението за ядрените сили на страната от 2015 г. да бъде заменено с нов договор, кръстен от британския премиер Борис Джонсън „Сделката на Тръмп“.

Иранският президент Хасан Рухани заяви в сряда, че Европа трябва да се върне към спазването на Иранското споразумение, което бе договорено съвместно с предишния американски президент Барак Обама. През 2018 г. администрацията на неговия наследник Доналд Тръмп напусна договора с довода, че той не е изгоден за САЩ.

„Европа трябва да избере правилния път и да се върне към ядреното споразумение“, каза Рухани в изявление, излъчено по националната иранска телевизия и цитиран от Bloomberg. „Не знам какво си мисли г-н Джонсън когато казва, че вместо ядрена сделкатрябва да приложим плана на Тръмп. Какво друго е направил Тръмп, освен да нарушава международни споразумения?“, попита още Рухани.

Джонсън, който определи американския президент като човек, сключващ добри сделки, призова Тръмп да замени иранското споразумение със своя собствена версия на договора, за да се гарантира, че ислямската република няма да се сдобие с ядрено оръжие.

Американският президент прие охотно предложението и в туит заяви, че е съгласен с идеята на британския министър-председател.

В обръщение към кабинета, Хасан Рухани заяви още, че действията на Техеран за прекратяване на изпълнението на договора от 2015 г. могат да бъдат върнати обратно. По думите му те са били предприети в отговор на решението САЩ да не участват в договора и да върнат санкциите си срещу Иран.

Въпреки сигналите, идващи от Техеран през последните дни, министърът на външните работи Мохамед Зариф заяви в сряда, че ядреното споразумение с водещите сили от групата 5+1 (Китай, Русия, Франция, Великобритания, САЩ и Германия) „не е мъртво“.

„Не, не е мъртво, не е мъртво“, каза Зариф пред Ройтерс по време на събитие в Ню Делхи.

Предложението на Борис Джонсън бе направено, след като във вторник Германия, Франция и Великобритания разпалиха допълнително ситуацията около Иран, като започнаха правна процедура срещу ислямската република за нарушаване на ограниченията за обогатяване на уран, зададени в сделката.

Към момента все още не е ясно какво Берлин, Париж и останалите страни по договора мислят относно предложението на Джонсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още