IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск е на крачка да получи най-големия бонус в автомобилната индустрия

Това ще стане факт, ако акциите на автомобилопроизводителя поскъпнат с още 6%

12:51 | 15.01.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е съвсем близо до първия транш от заложения в договора му рекорден бонус, съобщава Automedia, позовавайки се на информация на Ройтерс.

Предприемачът покри две от трите изисквания за 346-те милиона долара допълнително възнаграждение. Третото изисква акциите да поскъпнат с още 6%, така че пазарната капитализация на компанията да надхвърли 100 млрд. долара, и да се задържат така в продължение на шест месеца.

За момента целта изглежда напълно изпълнима, като се има предвид, че книжата удвоиха стойността си през последните няколко месеца. В момента пазарната капитализация на Tesla e 89 милиарда долара - повече от General Motors и Ford, взети заедно. Трайно губещата компания дори успя да отчете малка печалба през третото тримесечие на миналата година, макар че повечето анализатори очакват тя да се върне на червено през четвъртото. Tesla изпълни и целта си да достави над 360 000 автомобила през 2019 г.

Ако Мъск успее да изпълни и третата цел, той ще получи най-големия бонус в историята на автомобилната индустрия и втория най-голям изобщо. През 2017 г. основателят на Snap Еван Спийгъл взе 638 млн. долара след успешното излизане на социалната мрежа на борсата.

За Мъск обаче това е само първият от общо 12-те заложени в договора му бонуса. Шефът на Tesla не получава заплата или каквото и да било парично възнаграждение. Но ако успее да изпълни всички поставени цели, последната от които е пазарна капитализация от 650 милиарда долара, бонусът му ще достигне умопомрачителните 55,8 милиарда долара под формата на опции върху акции. В момента Мъск притежава 34 милиона акции от компанията, или около 19% от капитала й.

Много анализатори обаче са скептични, че Tesla е в състояние да излезе трайно на печалба и да поддържа тези темпове на растеж, отбелязва Ройтерс. Мнозинството експерти от Уолстрийт препоръчват продажба, а не покупка за акциите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 7
miccaelis
преди 4 години
май за бонуса на тоз тъnанар ставало въпрос, той и толкоз си може иначе относно дизела ..... май кат глеам не замърсяяли толкоз, колкот си съчиняват у новините .... :)) Comeback f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 4 години
нее не съм професор, аз съм духовен водач и спиритуален лидер! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
retro_69
преди 4 години
Ти да не си професор Каро?Той казваше ,че акциите трябва да водят "собствен живот",а цените на акциите да си сe променят,ей така,от само себе си,без оглед на активи,продажби, печалби и т.н.Имам чувството,че и акциите на "Тесла" се насочват да водят "собствен живот..":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 18
khao
преди 4 години
балона в главата ти ? хахаха. Те сега ако обЯсниш и ква е връзката между продажби и пазарна капиталиция, печелиш Нобелова надрада и герой на соц. труд едновременно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
retro_69
преди 4 години
Фолксваген-11 000 000 продадени автомобила - 104млрд.евро пазарна капитализация...Тесла -360 000 продадени автомобила - 89млрд.долара пазарна капитализация...Балонът се надува,надува,надува....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още