IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докато натискът на САЩ върху Apple расте, iPhone става все по-лесен за хакване

Днес американските власти имат възможност да платят много по-малко за външен софтуер, който да разбие криптирането на телефоните

19:10 | 18.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Ескалацията на отдавна продължаващия конфликт за криптирането между Министерството на правосъдието и Apple озадачи експерти по сигурността, които твърдят, че нови инструменти за хакване са позволили получаването на достъп до много от устройствата на компанията в рамките на криминални разследвания, пише Wall Street Journal.

В началото на тази седмица главен прокурор Уилям Бар засили натиска върху Apple. Той обрисува компанията като нежелаеща да съдейства на правителството, което иска да отключи два телефона iPhone. Въпросните устройства са принадлежали на студент по авиация от Саудитска Арабия, за който се твърди, че е убил трима души във военна база във Флорида през декември. Бар описа телефоните като „проектирани така, че да е фактически невъзможно да бъдат отключени без парола“

"През цялото време помагаме на Apple с ТЪРГОВИЯТА и толкова много други неща, и въпреки това те отказват да отключат телефони, използвани от убийци, наркотрафиканти и други криминални елементи“, написа президентът Тръмп в Twitter. Той призова компанията да помогне „ВЕДНАГА!“.

Представители на Министерството на правосъдието заявиха, че са прекарали месец в търсене на начини да получат достъп до двата телефона. След като са се консултирали с експерти и производители, те все пак не са успели да пробият защитата на iPhone 5 и iPhone 7, ето защо разследването се е обърнало директно към Apple.

В изявление от понеделник Apple посочи, че е била уведомена преди седмица, че Федералното бюро за разследвания (ФБР) се нуждае от допълнителна помощ. С Apple са се свързали в деня на стрелбата и тя е предала информация, съхранявана в iCloud, информация за акаунта и данни за трансакции за единия от телефоните, твърди говорител на компанията. На 8 януари Apple е получила заявка, свързана и с втория iPhone.

Само допреди няколко години много модели iPhone бяха почти невъзможни за разбиване, но това вече не е така, твърдят експерти по сигурността и криминалисти. Компании като Grayshift, израелската Cellebrite Mobile Synchronization и други предлагат методи за изтегляне на данни от скорошни модели iPhone. "Разполагаме с точните инструменти за извличане на данни от iPhone 5 и 7 в момента“, коментира Анди Гарет, главен изпълнителен директор на Garrett Discovery. 

Преди четири години, в последната година, в която Обама беше на власт, Министерството на правосъдието се опита да накара Apple да направи софтуерен ъпдейт, позволяващ отварянето на „задна вратичка“, която да позволи на властите да получат достъп до телефона на убит нападател, отговорен за терористичната атака в Сан Бернардино, Калифорния.

Apple отказа и продължава да отказва да дава достъп чрез софтуерни ъпдейти, посочвайки, че това би могло да се ползва и от други страни. ФБР се обърна към трета страна и похарчи над 1 млн. долара, за да получи информацията от криптирания iPhone 5C.

Днес бюрото вероятно ще получи информацията срещу 15 хил. долара или по-малко, благодарение на новите инструменти, които придоби през последните две години и които позволяват по-лесен пробив в iPhone.

Промените в динамиката на сигурността подкопават аргументите на Министерството на правосъдието, че сигурността на Apple възпрепятства разследванията, твърдят експерти, занимаващи се с разследвания. "Това е игра на котка и мишка. Apple заключва нещата, но ако някой иска да намери начин да влезе в тези устройства, ще намери начин“, твърди Сара Едуардс, инструктор по дигитална криминалистика към SANS Institute – организация, която обучава следователи в сферата на киберсигурността.

През 2018 г. Grayshift започна да продава устройство за хакване на iPhone за 15 хил. долара на правоприлагащите органи в САЩ. Устройството използва грешки в продуктите на Apple, за да получи достъп до телефона. Днес израелската Cellebrite предлага софтуер, който също може да издърпва данни от най-новите модели iPhone.

ФБР е похарчило над 1 млн. долара за продукти на Grayshift, сочат документи за федералните поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още