IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо модните марки днес имат все по-странни имена?

Дали е част от стратегията компаниите да изпъкнат в социалните медии и да се класират на по-предни позиции при търсенето в Google?

14:56 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Минувач по време на&nbsp;Pitti Uomo С<em>нимка: Getty</em></p>

Минувач по време на Pitti Uomo Снимка: Getty

Може би е стратегически ход, но тенденцията е новите брандове за дрехи избират все по-причудливи и необичайни имена. Джейкъб Галахър от The Wall Street Journal наблюдава това по време на Pitti Uomo -  търговско изложение за мъжка мода, което се провежда във Флоренция, Италия, два пъти в годината. Имената на марките, които той среща там, варират от сложното и многокомпонентно „Grunge John Orchestra. Explosion“ до предизвикателното „Rewoolution“ и не особено благоприличното „Fabric Porn“.

Някога имената на лейбълите разкриваха името на основателя. Например Brooks Brothers (основана от Хенри Санд Брукс през 1818 г.), Alden Shoes (създадена от Чарлз Х. Олдън през 1884 г.),  Salvatore Ferragamo (създадена от Салваторе Ферагамо през 1927 г.). Днес вместо тях срещаме имена като 99%, Suicoke, Come Tees и Pink House Mustique.

Конкуренцията е жестока. На Pitti Uomo участват над 1200 бранда от модната индустрия. Като се има предвид почти неизброимия брой марки, „повечето от очевидните имена са вече взети, така че е необходимо да използвате необичайни пътища, за да намерите нещо, което е на разположение“, обясни Ели Олтман, креативният директор на A Hundred Monkeys - фирма, специализирана в именуване на компании. Когато Олтман споменава, че името е „взето“, той говори най-вече за невъзможността да го използвате в URL адреса на сайта на вашия бранд, което би се отразило на резултатите от търсенето в Google и на популярността в социалните медии.

Това може да принуди предприемачите да направят стъпки към заобикаляне на проблема. В началото на 2010 г., Самуел Бейл и Абел Самет искат да използават думата „трубадур”, смятайки, че тя е свързана с идентичността на марката чанти в Лондон, която разработват. Но се оказва, че заведение в Калифорния вече използва адреса Troubadour.com. Така Бейл и Самет добаваят думата „goods“ (стоки) и откриват, че адресът troubadourgoods.com все още не е зает.

През 2003 г., години преди оптимизацията на търсачките и конкуренцията за URL да се проявят като основна грижа, японският дизайнер Еичиро Хомма също има проблеми с осигуряването на търговската марка за Seven Seas, първоначалното име на неговия бранд, което оказва доста популярно. В крайна сметка той избира Nanamika, японска дума, която се превежда като „дом на седем морета.“ След това заменя буквата „к“ и името става Nanamica. Това обърква до някаква степен японските купувачи, но изключителността на думата позволява на г-н Хомма да регистрира URL адрес, да използва името @nanamica в Instagram и да си осигури позициониране сред първите резултатите, когато купувачите търсят бранда в Google.

Но за една марка да притежава име не означава край на главоболията. Джейкъб Галахър не веднъж се сблъсква със сходно звучащи имена по време на Pitti Uomo. Например швейцарска марка чанти на име Officine Federali, която първоначално той помислил за Officine Creative, италиански лейбъл за обувки от по-висок клас. Марката, наречена Best Company, той свързва мислено с Best Made Company в Ню Йорк, френският бранд Olow му напомня за японската Orslow.

Преди електронната търговия и Instagram близки или дори идентични имена на марки съществуват в продължение на десетилетия, без да знаят една за друга. Те се продават в различни региони и са регистрирани в различни страни. Днес в контекста на мулти-маркови онлайн магазини и платформи за социални медии, които каталогизират марки от цял свят, е много по-вероятно купувачите да се заблудят или да се почувстват подведени, когато става дума за брандове със сходни имена.

Стратегията за близко звучащи наименования крие своите рискове, затова основателите на някои марки избират творчески названия, които варират от забавни и запомнящи се до неуместни. Нетрадиционното име ще „накара хората да говорят, да накарат хората да пишат и, ако марките могат да предизвикат това, те пе имат повече присъствие“, според Кен Пастърнак, президент и главен стратегически директор в Two by Four -творческа агенция, която работи по брандиране в Чикаго и Сан Франциско.

Такава изключителна оригиналност обаче може да предизвика и обратна реакция. „Понякога имената им са толкова странни, че е трудно да се запомнят“, каза Пастернак. Най-лошото е, че някои имена сапрекалено причудливи и това държи купувачите на разстояние. Лейбълът от Лос Анджелис Skin Graft например може би прави  наистина хубави дрехи, но с подобно име колко хора биха се осмелили да проверят?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още