IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мими Виткова: Контролът върху парите за здраве е формален

НЗОК не е нарушила нормативната уредба, просто се върви по ръба на закона, каза бившият министър на здравеопазването

13:43 | 15.01.20 г.
Мими Виткова: Контролът върху парите за здраве е формален

Контролът върху средствата за здравеопазване у нас трябва да бъде реконструиран, тъй като в момента е формален. НЗОК трябва да се справи сама с този проблем. Тя не е нарушила нормативната уредба, просто се върви по ръба на закона, а обществените средства за здравеопазване са недостатъчни, коментира д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно застраховане и бивш министър на здравеопазването, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът й е по повод твърдението на управителя на НЗОК д-р Дечев, че Касата е  плащала 7 пъти по-висока цена за едно лекарство в частни болници, отколкото в държавни и общински.

Мими Виткова изтъкна, че системата е така структурирана, че е стимулирана да върти празни обороти по  повод друго твърдение – че са прокарани лобистки текстове, според които частните болници не са длъжни да предоставят финансови показатели за дейността си. Освен това са извадени от задължителни обществени поръчки, което е довело до сериозни девиации.

"Тези лобистки текстове имат автори. Освобождаването на частни болници от обществени поръчки е станало през 2016 г." Липсва еднопосочност в действията на Касата и здравното министерство, каза още гостът.

"В българското здравеопазване най-тревожен е високият дял на плащания от страна на болния човек. 50% от разходите са от средствата на болния".

"Частните болници искат узаконявания на доплащанията, т.е. получава се "развихряне на приходите". Не на обществени средства, които са недостатъчни, а узаконяване на доплащанията", твърди гостът.

Като друг проблем Мими Виткова очерта факта, че цели региони на страната са оставени без болнична помощ и същевременно се наблюдава пренасищане на болници в определени градове.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още