IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК очаква понижено търсене на своя петрол през 2020 г.

Картелът се опасява от повишаване на продукцията на държави извън организацията като САЩ, Бразилия, Канада, Австралия, Норвегия и Гвиана

21:45 | 15.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gattyimages</em></p>

Снимка: gattyimages

Държавите от ОПЕК очакват по-ниско търсене на суровия им петрол през 2020 г., дори когато глобалното търсене се повишава, тъй като конкурентните производители завземат пазарен дял, а Съединените щати изглежда се насочват към нов рекорд в продукцията, информира Ройтерс, цитирайки отчет на организацията.

САЩ, чиято производителност нараства през последните години, за първи път ще достигнат продукция от над 20 милиона барела на ден, прогнозират от Организацията на страните износителки на петрол в своя пазарен отчет.

Продукцията на САЩ ще възлиза на 20,21 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие на 2020 г. Това почти отговаря на търсенето на страната от 21,34 милиона барела на ден, казаха от ОПЕК.

От организацията понижиха прогнозата си за търсенето на произведената от държавите членки суровина през 2020 г. с 0,1 милиона барела до 29,5 милиона барела на ден.

Това би било с около 1,2 милиона барела на ден по-ниско, отколкото през цялата 2019 г. и в съответствие с производството през декември, когато делът на ОПЕК в глобалната продукция спадна с 0,1 процентни пункта до 29,4%.

Тази година се очаква пазарният дял на картела да се понижи още повече, докато заедно с глобалното търсене се повишава и продукцията на държави извън организацията като САЩ, Бразилия, Канада, Австралия, Норвегия и Гвиана.

Перспективите за растежа на общото търсенето през 2020 г. бяха повишени с още 0,14 млн. барела след увеличението от 1,22 млн. барела на ден, прогнозирано през предходния месец. Повишението на прогнозата отразява подобрените икономически перспективи и бумът на търсенето в Индия и Китай.

„Продължаващите облекчения на паричната политика, съчетани с подобряването на финансовите пазари, биха могли да осигурят допълнителна подкрепа за непрекъснатите увеличения на предлагането извън ОПЕК“, прогнозираха от организацията.

ОПЕК и техните съюзници от ОПЕК+ ограничават производството си, за да предотвратят свръхпредлагането и да поддържат цените на петрола над 60 долара за барел. Текущата им сделка за намаляване на доставките изтича през март.

„Сътрудничеството между страните от ОПЕК и страните, които не са членки на картела, остава от съществено значение за поддържането на стабилността на петролния пазар“, заявиха от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Петрола изчезва като гориво за Транспорт през 20-те а 21 век. Тесла успяха да зъздадат и предложат адекватни автомобили на батерии. 5-та вълна на Кондратиев започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още