IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитите на китайските банки през декември намаляват до 1,14 трлн. юана

В същото време предоставянето на парична маса от тип М2 нараства с 8,7 на сто през последния месец на 2019 г., надминавайки очакванията на анализаторите

13:40 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През декември китайските банки са отпуснали кредити в размер на 1,14 трлн. юана (165,45 млрд. долара), като сумата е по-малка от тази през ноември и не успява да отговори на очакванията на анализаторите, съобщава Ройтерс. 

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че новите кредити в юана през декември ще паднат до 1,194 трлн. юана, спрямо регистрираните месец по-рано 1,39 трлн. долара и в сравнение с 1,08 трлн. юана от декември 2018 г.

Предоставянето на парична маса от тип M2 (т.нар. „средни пари“, които включват монети и банкноти в обращение, пътнически чекове, всички видове депозити до поискване, еднодневни срочни депозити, спестовни депозити плюс платимата на следващия ден закупена валута, срочни депозити и закупените от физически лица акции на паричния пазар – бел. ред.) през декември нараства с 8,7 на сто спрямо година по-рано, сочат данни на Китайската народна банка, което е над очакваните 8,3% и повече от записания ръст през ноември в размер на 8,2 на сто.

Неуредените кредити в юани, нарастват с 12,3 на сто през декември, спрямо година по-рано, но бележат спад спрямо ноември (12,4%), като подобен ръст очакваха и анализаторите.

Очаква се централната банка на Китай да продължи да поддържа своята политика въпреки скорошните признаци на подобрение в икономиката на фона на спада в напрежението в търговските отношения със САЩ. Икономическият растеж на втората по големина икономика в света се охлади до 6% през третото тримесечие,  регистрирайки най-бавния темп от близо 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още