IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай осъзна реалността в търговския спор със САЩ

Митата на Тръмп се оказаха ефективно оръжие и Пекин трябваше да отстъпи, след като икономическият му растеж се забави

12:33 | 16.01.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Вчера САЩ и Китай подписаха „първа фаза“ от търговската сделка помежду си - значима победа в икономически конфликт, който се развива от десетилетия. Споразумението е признание за стратегията на президента Тръмп спрямо Китай и знак срещу неговите хулители, пишат за Wall Street Journal Анди Паздър и Бил Хагърти.

Когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност, той бързо предприе целеви мита, за да окаже натиск върху Китай да прекрати злоупотребите чрез търговските си практики. Критиците безмилостно нападнаха това решение. Те твърдяха, че неговата "търговска война" ще срине американската икономика.

Оказва се, че Китай зависи повече от износа за САЩ, отколкото Америка от китайския внос. Когато американските компании пренасочиха линиите си за доставки със скорост, която се удава само на свободното предприемачество, митата разрушиха деликатния баланс на китайските държавно управлявани пазари. Миналата година Китай отчете три поредни тримесечия с около 6% годишен ръст на брутния вътрешен продукт. През третото тримесечие растежът бе точно 6%, най-слабият от почти три десетилетия. Реалността вероятно е по-лоша от официалните числа. Икономистите поставят под въпрос точността на официалните китайски икономически данни от години. Въз основа на дискусия с азиатски бизнес лидери и на личния ни опит, никой от нас не би се изненадал, ако реалният растеж на Китай е в диапазона от 0% до минус 2%.

В крайна сметка битката с Китай трябваше да настъпи и дерегулирането и данъчната реформа на Тръмп помогнаха за позициониране на американската икономика така, че тя да устои на нея. От години китайските корпорации крадат безсрамно американска интелектуална собственост и изливат стоки на местния пазар в нарушение на щатските закони. Междувременно Пекин редовно субсидираше стратегически индустрии като телекомуникациите и енергетиката, изискваше от чуждестранните фирми да споделят технологиите си в замяна на достъп до своя пазар и манипулираше юана, за да създаде изкуствени търговски предимства за китайските компании.

Пекин продължи с това поведение, тъй като позволяваше изключително ниски заплати и лоши условия на труд. Експлоатирайки бедността на своя народ, комунистическите лидери привличаха чужди пари, особено в промишлеността. Оттогава разходите за труд в Китай скочиха до небесата, но САЩ все още толерираха търговията.

Години наред американските президенти и от двете партии се отнасяха благосклонно към Пекин, като не желаеха да заемат твърда позиция. За съжаление съюзниците на Америка също следваха политиката на отстъпки. Чрез лъжи, измами и кражби Китай постигна огромен търговски излишък, който използва за драстично увеличение на военните разходи и стратегическите инфраструктурни инвестиции в Източна Азия и другаде.

Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 29 rate down comment 10
dakl
преди 4 години
Констатацията на автора, че през първото полувреме на мача САЩ -Китай Тръмп води с резултата е вярна, но за никакво осъзнаване на реалностите между двете страни не може да става дума. Войната е на живот и смърт. САЩ в случая повтарят едно към едно разгоромяването на Япония през 1985 година, така че японската икономика все още не може да се възстанови, но в новите геополитически условия няма никаква гаранция , че старите схеми ще доведат до същия резултат. Никак не е изключена, даже твърде вероятно , сегашната американска победа в крайна сметка да се окаже ПИРОВА, което ще стане ясно след 3 ноември т.г.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 20
mick
преди 4 години
Огромен .. огромен - колко да е огромен. Ако махнат митата.. се връщат в първи клас пак. Само дето Китай вече има едно наум.. и вече си прави сметките без американски фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
тука ги гледам цените , ама съм се объркал със старият мач , дето не се състоя ... :))) ... новият още го няма в програмата ... :))) ... таман се израдвах , че на близките трибуни ще са по 100 евра ...https://***.matchroomboxing.com/joshua-pulev-ticket-info/гледам водафон арена е с повечко места , дано ги задържат цените като в кардиф ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 11
doba
преди 4 години
Доживях да видя в пресата добри неща за Дончо. Wall Street Journal. Направиха ми впечатление: 'Оттогава разходите за труд в Китай скочиха до небесата'Както и 200млрд договорени увеличение на вноса от хАмерика към Поднебесната. При положение че месечната разлика в търговията е по-голяма. В полза на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
georgi_shum
преди 4 години
Я кажи къде гледаш билетите, че аз нещо не намирам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 4 години
ей сега дядя вова ще обЯсни за редкоземните метали ... и китайските технологични гиганти , дето от едно мито на китеника от 10% им омекват краката/акциите ...тия ще се оправят , таман гледах колко струват билетите за Кобрата-Джошуа в истанбул ... ядват се цените , май ще се гледа ... вземе да го гътне Кобрата оня фитнес инструктор ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 25
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесна статия, описваща отлично какво е и беше ситуацията. Браво! Тръмп ако не се издъни за нещо глупаво, след този огромен успех, си осигури втори мандат. Огромен успех за американците, ЕС трябва да добре да препише и научи урока, след което да го приложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 23
melon
преди 4 години
Да добавя, че комунистите от друго не разбират. Тръмп им говори на разбираем език
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 9
melon
преди 4 години
Хубав материал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
Те изборите в Америка ще минат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още