IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се зае с ограничаване на злоупотребите с болничните

За 2010-2018 г. разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали с 83%

15:11 | 16.01.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството одобри анализ на причините за нарастването на изплатените от осигурителите и държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване. Това решиха министрите на днешното си заседание.

Данните показват, че за периода 2010-2018 г. разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали от около 253 млн. лв. до малко под 463 млн. лв. Това е ръст от 83,2%. В резултат, делът на разходите за този вид обезщетения от брутния вътрешен продукт нарастват от 0,34% през 2010 г. до 0,42% през 2018 г., съобщават от пресцентъра на Министерския съвет в мотивите към решението.

Документът е подготвен от Националния осигурителен институт (НОИ) и Националната здравноосигурителна каса. При изготвяне на анализа са използвани данни от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, информационната система за изплащаните парични обезщетения по Кодекса за социално осигуряване, както и от информационната система за осигурените лица, осигурителите и самоосигуряващите се лица въз основа на данните, предоставени от Националната агенция за приходите. Използвана е информация и от изследванията на Националния статистически институт. 

Съгласно решението на Министерския съвет в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване.

Над 40 мерки по проблема с ръста на болничните ще се обсъждат в Тристранния съвет.

„Ще се търси баланс – да не се натоварва допълнително държавният бюджет, работодателите да получат мерки за контрол и да не се нарушават права на българските граждани“, увери социалният министър Деница Сачева след заседанието на правителството, цитирана от Dnes.bg.

Мерките са предложени вчера на среща на заинтересованите страни, а днес правителството прие анализ, свързан с болничните.

За 9 години броят им нараснал с 52%. Увеличават се и изплатените работни дни с 36.7%. Два пъти нарастват декларираните от осигурителите работни дни, които те заплащат. През 2010 г. средното обезщетение на ден е било 20.10 лв., а за 2018 – 27 лв.

Най-често издавани са болнични за 7 дни. Увеличението на дните по принцип обаче било в резултат на болнични с продължителност 8-30 дни. Близо 60% от болничните са в областите с най-голямо икономическо развитие – София, Пловдив, Варна и др.

Най-голям брой болнични се вземат през зимните месеци, както и късната есен октомври и ноември, сочат още данните. 29% са за 5 диагнози – остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на горните дихателни пътища, заплашващ аборт, вирусна инфекция.

Според работодатели при вземане на болнични имало връзка с ученически ваканции, а през летните месеци - за да се работи на втора сезонна работа. От БЛС пък щели да подадат сигнали за фирми, където това се правело, за да не се плащат заплати.

По коледните и новогодишните празници тази година няма драстично увеличаване на болничните, като броят им е по-нисък от издадените за другите работни дни на декември. На 2 януари например те са малко над 7 хил., обяви Сачева.

По отношение на това, че близо 13 хил. души имат затруднения с ползването на услугата личен асистент, министърът коментира, че случващото се е заради Закона за личната помощ, приет под натиск, въпреки редица отрицателни становища от институциите. Тя напомни, че той е бил внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, а отговорност за него имала и Мая Манолова.

„От септември досега има драстично нарастване на хората, които получават личен асистент – от 5 хил. души, вече са почти 20 хил., същевременно обаче имаме изключени 13 хил., които са с по-ниска степен на увреждане“, обясни министърът. Те обаче също имали нужда, а 5 хил. от тях са възрастни хора.

В тази връзка ще има спешна национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда, която се очаква да бъде приета до края на януари и по която да бъдат осигурени още около 4800 асистенти. Ще се търсят и други възможности, увери Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
резултат, делът на разходите за този вид обезщетения от брутния вътрешен продукт нарастват от 0,34% през 2010 г. до 0,42% през 2018 г.,----както и да го смятам не е увеличение с 83%. подзаглавието ви е лъжливо и неверно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 години
Значи, държавата не вярва че увеличението на болничните има връзка с влошаване на здравето на населението (заради увеличеното замърсяване на въздуха, слабия контрол върху качеството на храните и качеството на водата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още