IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За чиповете все още няма търговски мир

Бъдещето на индустрията е свързано с отношенията между Вашингтон и Пекин

20:30 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Моментният мир в рамките на търговската война е свързан с болезнено изключение за компаниите за чипове, пише Wall Street Journal.

САЩ и Китай подписаха първа фаза от търговската сделка в средата на седмицата. Твърди се, че споразумението включва китайски покупки на американски стоки и услуги за 200 млрд. долара през следващите две години, както и отказ от планираните увеличения на митата върху китайски продукти. Редица проблеми продължават да тежат между двете държави, но напредъкът по търговския спор, продължаващ вече две години, предизвика рали на борсите тази седмица. S&P 500 и Nasdaq достигнаха нови върхове в рамките на дневната търговия.

Голямо изключение от всичко това е секторът за чипове. PHLX Semiconductor Index загуби повече от 1% в края на търговията в САЩ в сряда, а почти всички акции на 30-те компании в индекса се озоваха на червена територия.

Това е така, защото напредъкът по търговската война настъпи, напомняйки, че технологиите и в частност тази за чипове, остават във фокуса на най-спорните въпроси между двете страни. По-лошото е, че акциите на компаниите от сектора не са съвсем подготвени за лоши новини.

Вероятно ще видим нови проблеми, свързани с Huawei. Според Wall Street Journal Министерството на търговията на САЩ планира да въведе нова регулация, която ще затрудни американските компании за чипове да продават компоненти на китайския гигант за телекомуникационно оборудване. Първоначално забраната беше въведена миналата година, но някои фирми намериха начини да продължат да продават продуктите си на Huawei от звената си в чужбина. Новите правила обаче могат да попречат на всичко това.

Акциите на Qorvo и Skyworks, които доставят ключови компоненти на Huawei, в това число и чипове за смартфони, понижиха стойността си с над 2% в сряда. Книжата на Broadcom завършиха борсовия ден с 1,6% спад на цената.

Освен това американското правителство може да окаже нов натиск върху Taiwan Semiconductor Manufacturing – най-големия поддоставчик на чипове, известен като TSMC. Вчера Ройтерс писа, че Вашингтон притиска компанията да произвежда по-голяма част от чиповете си в Съединените щати, включително онези, които се ползват от американските военни. Листнатите в САЩ акции на TSMC понижиха стойността си с близо 3% до приключването на борсовия ден, превръщайки компанията в най-зле представилата се за деня в сектора.

Нито един от сценариите не е фатален за американската индустрия за чипове. Много анализатори от Wall Street вече занижиха очакванията си за бизнеса на Huawei с производителите на чипове, като се има предвид значителната несигурност около бъдещия бизнес на фирмата. И все пак PHLX индексът скочи с цели 60% през 2019 г., която се оказа най-добрата му година от десетилетие.

Големият въпрос за бъдещето на индустрията обаче не е в нейните собствени ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още