IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата у нас са поскъпнали с 5,4% през третото тримесечие на 2019 г.

Цените се увеличават най-бързо в Пловдив, сочат данни на НСИ

17:20 | 16.01.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,4% на годишна основа през третото тримесечие на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Спрямо второто тримесечие отчетеното повишение е с 1,1%.

Между юли и септември ръстът на цените на жилищата в България леко се е ускорил спрямо второто тримесечие както на годишна, така и на тримесечна основа. Данните на Евростат сочат, че през второто тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 5% на годишна основа и с 0,6% спрямо първото тримесечие. В началото на миналата година цените на жилищата у нас отбелязаха ръст от 7,3% на годишна основа и 2,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г.

Новите жилища са поскъпнали по-бързо от съществуващите жилищни имоти през третото тримесечие, показаха данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в края на миналата година. При новите жилища цените са се ускорили с 5,8% на годишна основа, а съществуващите жилища са отбелязали ръст с 5,1%. Същата е тенденцията и на тримесечна основа с ръст на цените на новите и на съществуващите жилища със съответно 1,5% и 0,4%. 

Пловдив - шампион по поскъпване на жилищата у нас

Пловдив е бил градът с най-ускорен ръст на цените на жилищата у нас през третото тримесечие с общо повишение от 12,3%, като при новите жилища поскъпването е с цели 21,3%, а при съществуващите жилища – с 6,8%. В София цените на жилищата са нараснали с 6,8% през третото тримесечие, като съществуващите жилища са поскъпнали с 6%, а новите жилища – със 7,9%.

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 6,5%, като цените на старите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите, съответно 9,3% и 1,6%. Бургас единствен сред големите градове у нас отчита спад на цените на жилищата през третото тримесечие с 1,6% заради поевтиняването на новите жилища с 4,6 на сто. В същото време цените на старите жилища са нараснали леко с 1,4%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са се повишили съответно с 4,8% и 5,4% на годишна основа през третото тримесечие.

В ЕС и еврозоната жилищата през третото тримесечие са поскъпнали с 4,1% спрямо същия период на предходната година. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са се увеличили с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС, сочат данните на Евростат.

Всички страни членки, за които са налични данни, регистрират годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Най-голямо е повишението в Латвия (+13,5%), Слокавия (+11,5%), Люксембург (+11,3%) и Португалия (+10,3%).

Спрямо предходното тримесечие най-висок ръст е отчетен в Латвия (+3,9%) и Словения (+3,1%), а спад е регистриран в Кипър (-5,9%), Унгария (-1,5%), Дания (-0,6%), Италия (-0,3%) и Финландия (-0,1%).

Наемите растат по-бързо от цените на жилищата в ЕС

Отделно проучване на Евростат показва, че цените на жилищата и на наемите в ЕС са следвали различни траектории след финансовата криза. Докато наемите са растели стабилно през периода до третото тримесечие на 2019 г., цените на жилищата са проявявали значителни колебания.  Цени Цени

След първоначалния рязък спад след финансовата криза цените на жилищата са останали стабилни между 2009 и 2014 г., а от началото на 2015 г. регистрират бърз растеж, който изпреварва значително темпа на покачване на наемите.

Между 2007 г. и третото тримесечие на 2019 г. наемите на жилища в ЕС са нараснали с 21%, а цените на жилищата – с 19,1%, показват данните на Евростат.

През разглеждания период повишение на цените на жилищата е регистрирано в 22 страни членки на ЕС, а в шест цените са намалели. Най-висок ръст е отбелязан в Австрия (+85,5%), Люксембург (+80,6%) и Швеция (+80,3%). Най-голям спад е отчетен в Гърция (-40%), Румъния (-27,2%) и Ирландия (-16,7%).

При наемите ръст е регистриран във всички страни членки на ЕС с изключение на Гърция (-17,5%) и Кипър (-0,3%). Най-голям скок е отбелязан в Литва (+101,1%), Чехия (+78,6%) и Унгария (+67,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 3
Веск
преди 4 години
То балона като се надува децата му се кефят. Повечето балони обаче като си играеш с тях правят пук. Инфлацията чакана от години дойде, даже у нас е по-голяма от нормалното. Американците решиха да правят ниски лихви за да образували търсене, щото нямало търсене и цените се били задържжали. Вярно, образуваха търсене, но далеч под желаното, а дълговете по света нарастнаха далеч над допустимото. Кризата 2008ма се преодоля с нов дълг. Заменихме дълг с по-голям дълг, сега печатаме пари да обезценим дълга с инфлация. Между временно Европа и ЕС конкретно са все по-малък фактор в света. Та у нас пък направо с инфлационните очаквания съставиха и държавен бюджет. Даже си образуват и ръст за пред света. Истината е, че доходите у нас вече като процент от БВП са на нивото на средното в ЕС, а може би и отгоре. При нова криза с това смешно потребителско търсене у нас ще стане интересно. Сега пари има. Вземайте заеми, купувайте имоти. Ваша си работа. Всичко е игра с лихвите и инфлацията в момента. Игра опасна. Игра, която нашата родина игра вече при Жан Виденов. Липсата на платежоспособно търсене у нас няма да се компенсира с кредити на ниска лихва. Просто помпим балона над допустимото. Социалното неравенство е толкова голямо, че икономиката и държавата се крепят на малко над 1 милион от работещите, които имат доход над средния, те са тедовно ходещите по почивки и екскурзии в чужбина, те купуват, те вземат заеми. България била 7 милиона. Не е. Икономически погледнато е малко над 1 милион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
QUANTUM
преди 4 години
Вова, казват ти на годишна база, а не спрямо предното тримесечие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Жилищата у нас са поскъпнали с 5,4% през третото тримесечие на 2019 г. За 3 месеца 5,4% !Ово е стандарт, ово е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още