IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво губи Германия от спирането на ядрените мощности?

Изследване показва, че над 70% от разходите за постепенно прекратяване на ядрената енергия се дължат на увеличения риск от смъртност от замърсения въздух

22:25 | 16.01.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Германия, която набавя близо половината от електроенергията си от възобновяеми източници, планира да затвори всичките си атомни електроцентрали до 2022 г. Междувременно нейните въглищни мощности ще продължат да работят до 2038 г. Според проучване на американското Национално бюро за икономически изследвания Германия плаща скъпо за това загърбване на ядрената енергия – защото плаща с човешки животи, пише Ирина Слав за Oilprice.

В проучването бяха разгледани данните за производството на електроенергия между 2011 и 2017 г., за да се оценят разходите и ползите от постепенното прекратяване на ядрената енергия, предизвикано от аварията във АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., което и до днес се ползва с подкрепата на всички парламентарни сили в най-голямата икономика в Европа.

Спирането на атомните централи, естествено, изисква замяната им с нещо друго. Въпреки репутацията си на лидер по отношение на соларната и вятърната енергия, Германия трябваше да прибегне до въглищата и природния газ. Към средата на 2019 г. въглищата са отговорни за почти 30% от произведената електроенергия в страната, докато делът на ядрената се е свил до 13,1%, а този на газът възлиза на 9,3 на сто.

Авторите на проучването изчисляват, че „социалната цена на поетапното прекратяване“ на германските ядрени централи струва на производителите и потребителите 12 млрд. долара годишно. По-голяма част от тез разходи тежат на потребителите. 

Какво точно представляват тези социални разходи?

„По-конкретно“, пишат авторите, „над 70% от разходите за постепенно прекратяване на ядрената енергия се дължат на увеличения риск от смъртност от замърсяване на въздуха като следствие от производството на електричество чрез изгаряне на изкопаеми горива, а не от използването на ядрени източници.“

Виновникът? Въглищата.

Според проучването около 1100 души умират заради замърсяването от производството на електроенергия от въглища всяка година. Това, според авторите, е много по-лошо от дори най-песимистичните оценки на разходите за така наречения „риск от ядрена авария“, а не само това: 1100 смъртни случая годишно от замърсяване, свързано с въглища, са по-лоши, дори когато включите разходите за ядрени отпадъци.

Резултатите от проучването, което използва машинно обучение за анализ на данните, изненада дори самите автори. Те не са очаквали, че цената на човешкия живот ще бъде най-високата цена, свързана с прекратяването на ядрената дейност.

Само преди две десетилетия замърсяването на въздуха беше основна грижа за много еколози. Сега, въглеродните емисии и тяхното влияние върху климата изглежда са поели водеща роля и, както сочи изследването. А това води до пренебрегване на важни проблеми.

Междувременно съществуват призиви - а някои от тях идват от авторитетни гласове - които предупреждават, че пълен преход към икономика с нулеви емисии е невъзможен без ядрената енергия, която на практика е без емисии, след като централата бъде въведена в експлоатация.

Не кой да е, а Международната агенция по енергетика (МАЕ) - твърд привърженик на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) - казва в доклад от миналата година, че постепенното прекратяване на ядрения капацитет не само в Германия, но навсякъде може да доведе сериозно увеличение на въглеродните емисии, тъй като недостигът на електроенергия ще трябва да бъде запълнен с мощности, ползващи изкопаеми горива, точно както се случи в Германия.

Но защо ВЕИ не могат да запълнят тази празнина?

„Ако други източници с ниско съдържание на въглерод, а именно вятърът и слънчева фотоволтаична енергия, трябва да покрият липсата на ядрена енергия, тяхното разполагане ще трябва да се ускори до безпрецедентно ниво. През последните 20 години вятърът и соларната енергия се увеличиха с около 580 гигавата в напредналите икономики. Но през следващите 20 години би трябвало да се добави близо пет пъти това количество енергия. Подобно драстично увеличение на производството на енергия от възобновяеми източници би създало сериозни предизвикателства за интегрирането на новите източници в по-широката енергийна система“, посочват от МАЕ.

Дори приятелите на Германия в ЕС признават важността на ядрената енергия. Оставяйки настрана Франция, където тази енергия е единственият най-голям източник с дял от 60 процента от националния енергиен микс, членовете на ЕС се съгласиха през декември да включат ядрената енергия в своя цялостен план за борба с изменението на климата, за който съюзът гласува в края на година.

"Ядрената енергия е чиста енергия", заяви по това време чешкият премиер Андрей Бабиш, добавяйки: "Не знам защо хората имат проблем с това."

Причината толкова много хора да имат проблем с ядрената енергия, разбира се, е очевидна. Всъщност има две причини: Чернобил и Фукушима. Човек може с основание да твърди, че две аварии за всички тези години на използване на ядрената енергия са достатъчни, за да дистанцират хората от този тип енергия.

Проблемът с ядрените централи, в съзнанието на повечето нейни противници, е, че рядко може да се стигне до авария, но когато това стане, е далеч по-катастрофално, отколкото прекъсване, причинено от спад в производството на слънчева енергия, например.

Няма начин изцяло да се премахне опасността от инцидент с ядрен реактор. Производителите на реактори усъвършенстват своята технология, повишават функциите за безопасност и се уверяват, че рискът ще бъде минимален, но рискът остава, възпирайки политиците - тези, които взимат окончателните решения. И тези решения могат да спасят човешки животи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Пардон, объркал съм се нещо - 100-те милиарда беха само за Полша, а за зелената сделка на госпожата числото беше ?1.- трлн. ...до 2030 г.!!! Бая кинти за 10 годинки, а? Бая ВЕИ ше се сложат, ама питанката за кинтите - от къде ше се земат и колко ше донесат, си остава да виси... с още по-брутална сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Зеле, фон дер Гуляен тези дни обяви нови 100 млрд. еврака за вентилаторчета - мераклии да ги утилизират - бол! И досега пак за това Европа е изтласткала поне 3 пъти по толкова. От къде идват тези кинти, обаче, никой не пита. Но понеже живееме в материален свят със своите физически материални закони, нема как да приемеме, че са с извънземен произход. Печатницата на ЕЦБ не е от друга планета и Европа нема да е първият икономически субект, който е познал драматичните последствия на наливането на отпечатани пари в неработеща икономика. Набиването на огромен финансов ресурс във ВЕИ на този етап не чертаят никакви предимства пред европейската икономика и това в един момент не се знае до какво ше доведе... Всъщност, знае се, но дрогираните със зелени хапчета твои събратя не се интересуват от това - те са на вълната на пребоядисания от червено в зелено еврокомунизъм, вкусиха от властта и командно-административната политическа технология супер им се услажда... за сега... Докато не дойде Видовден... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Само не стана ясно, след като проблемите с климата са с потенциал да убият цялото човечество, а ни убеждават, че въглищата и нефтът ебаватмамата на климата, демек - ще затрият живота на земята, отделно - полюциите никой не знае колко народ убиват ежедневно, докато инцидент с една ядрена централа е с потенциал да затрие няколко хиляди човека, сиреч - доста по-приемлив риск създава, ЗАЩО тогава Германия ще закрие ядрените си централи до 2022, а въглищните некъде към (и ако) 2040... ? Защо се толерират кюмурените ТЕЦ-ове, които ежедневно, ежечасно и безспорно тровят целата популация на Германия и наистина унищожават природата, а се закриват АЕЦ с хипотетични доводи - ако някога или евентуално, то фактически ...може би...... ?Отговорът е по-*** и от бел боб - свидетели сме на поредното самоубийствено отлитане на германското политическо махало в крайности, като икономическите последствия ще унищожат това, което беше Германия до скоро. Следва катастрофа и тежък постравматичен махмурлук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Не може да биеш по моралните устои на нацията,не може да биеш по генетичните устои на нацията,не може да биеш по енергийните устои на нациятаи в една прекрасна нощ,да не завиеш като вълк срещу луната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
импе , утече това с атомчетата , оня ден гледам във френско , вечерен пик на консумация - 17% от генерацията от вятър в ядрена франция ... и добавят нови и нови вентилатори ... росатом вече строи вятърни паркове ... и последния стожер на нормалността , големият мъж с перчема в голямата бяла къща се предаде , подписал е за голям фотоволтаичен проект в хамерика ... дори в сърцето на православната вяра - атон , вече се отказват от добрият стар дизел и минават на фотоволтаици . правят система за захранване както в тилос . какъв убав свят беше , гледай какво става ...а пък някакви в холандия направили кола , дето като седи един час на слънце в холандско - нали там все пак е една слънчева област на Европа , изминава 18км . един час на слънце = 18км движение , импе . е , може да се зарежда на ток , като нормална тесла ... ама що да аби ток , като бате райчо го дава безплатно ... остави ами взимат аванс за производство , започват 2021 ...едната газчица остана ... ама и тя до време ще да е ... тия скандинавци там оцапват пейзажа с този водород ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 16
fon
преди 4 години
Нови щуротии на ядреното лоби, включително и чисти лъжи за фактите. А изводите не се учудвам, че са направени от компютър, поне няма кого да обвиняват. МАЕ не е изобщо защитник на ВЕИ и ЕС не прие да дотира АЕЦ, а просто да запази неутралитет към по-старите и да бъде по-мек с тях. Основното е, че последните 18 години в Германия енергията от АЕЦ изобщо НЕ СЕ ЗАМЕНЯ от въглища, дори и от газ. Вижда се ясно от данните.https://***.energy-charts.de/energy.htm?source=all-sources&period=annual&year=allФакт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Всъщност водната пара, която бълват АЕЦ, е сериозен фактор за затопляне на атмосферата, но така и така "климатическите промени, причинени от човекът" са измишльотина, а замърсяването е факт - трябва да заложим на атомчетата. Чернобилът вече не може да се повтори при сериозните и ногостепенни автоматически защити, а Фукушима - в Европа нещо не съм чувал - цунами да има. Да припомня - японският АЕЦ устоя на самото земетресение. А зеленяшите лъжат като представители на палавия етнос относно това колко енергия произвеждат реално. Според един сайт, линкнат навремето от Зелков - посред зима (в реално време) фотосоларите фабрикуват 9% от токът в Германия - в 5 сутринта. :)))) А черните плочки са поне безобидни, за разлика от перките, които са опасни по отношение на локалните климатически промени... ха си отговорете, защо Европа е изтормозена от суша и горещи лета. Защо Европа не спре употребата на изкопаеми горива за 48 часа само - та на зеленяшите да им лъснат голите лъжливи дирници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още