IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще реши ли проблемите участието на частните болници в обществени поръчки?

Не знаем за какво се харчат обществените средства и има още толкова частни, за които дори не се интересуваме, посочи Мими Виткова

10:33 | 17.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от големите проблеми на българското здравеопазване е този с търговския статут на лечебните заведения и безнаказаността, която произтича от кривото разбиране на този търговски статут. Оставили сме здравната система на пълен автопилот. Това каза бившият министър на здравеопазването Мими Виткова в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Според д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация това е така и не знаем къде отиват милиардите от обществените фондове, отделени за здравеопазването.

Коментарът на гостите бе по повод скандалните разкрития за огромни разлики заплащането на едно и също лекарство в държавни и частни болници, анонсирано от управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев. И вчера той потвърди, в рамките на здравната комисия пред депутатите, че частните и държавните болници в системата на българското здравеопазване не са равнопоставени. 

"Този проблем е един от многото. Д-р Дечев постави и други. В същото време не говорим за незаконни действия. Говорим за отворена врата в закона", посочи Мими Виткова.

Според д-р Станимир Хасърджиев, когато се пита как се разпределят средствата в една болница, независимо дали е частна или обществена, ръководителят ѝ отговаря, че болниците са търговски дружества и имат право на търговска тайна.

Едно от предложенията за справяне с проблема бе частните болници също да провеждат обществени поръчки, за да гарантират пред обществото, че публичните средства се разходват справедливо.

"Частично ще реши проблема, доколкото ще се спази някаква процедура, която донякъде да гарантира, че ще се получи най-ниска цена от няколко оферти. Остава големият въпрос точно това лекарство ли е трябвало да бъде купувано, дали е прилагано както трябва или сме оставили всичко на добрата воля на лекуващия лекар", посочи Хасърджиев.

Според Виткова не знаем за какво се харчат обществените средства и има още толкова частни средства, за които дори не се интересуваме. Тя допълни, че това предложение би решило само този проблем, и то донякъде.

"Големият проблем е липсата на професионален капацитет, социална чувствителност да се усетят проблемите и политическа воля да бъдат решени", категорична бе Мими Виткова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Не разбира се. Прблемите могат да се решат само ако се премахне солидарния модел на здравно осигуряване и се премине към модел със здравни застраховки с различно покритие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още