IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е искала 1 млрд. долара стимули отвъд подкрепата за втората ѝ централа

Необичайно високата цел се дължи на високите разходи за инвестиции

14:24 | 17.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Когато Amazon.com е започнала търсенето за своята втора централа през 2017 г. и икономически стимули за милиарди, които вървят ръка за ръка с нея, главният изпълнителен директор Джеф Безос и висшият мениджмънт на компанията е поставил още една цел: да се осигурят допълнителни 1 млрд. долара за други проекти, свързани с недвижими имоти, пише Wall Street Journal.

Целта е създадена от Безос и най-високопоставените директори, или т.нар. S-Team, който всяка година поставя целите с най-голям приоритет за различните групи в компанията. Необичайно голямата цел се дължи на високите разходи за капиталови инвестиции тази година, твърди един от представителите на този екип.

Базираната в Сиатъл компания си поставя цели за икономически стимули поне от 2015 г. насам, които пък често възлизат на стотици или милиони долари. Капиталовите разходи на компанията нараснаха с близо 50% през 2017 г. спрямо предходната година до 10 млрд. долара, а компанията е платила около 50 млрд. долара за заплати тази година.

Amazon предизвика ожесточени публични дебати, които продължават, във връзка с това дали стимулите са добър начин градовете и щатите да привличат работни места. Стимулите са различни възможности за подкрепа от държавните или местните власти на компании, които искат да строят или да правят експанзия. Често тези стимули са под формата на данъчни кредити.

Целта от 1 млрд. долара е отделна от всякакви други икономически стимули, които компанията може да спечели за проекта си за втора централа. Говорител посочва, че Amazon има цел за второто си седалище. Тя напредва с плановете си за него – във Вирджиния, която предложи 1 млрд. долара стимули, включително подобрение на обществената инфраструктура, ако Amazon наеме 38 хил. служители.

Amazon отказа плановете си да раздели своята втора централа между Вирджиния и Ню Йорк, след публичното недоволство от страна на гражданите в Ню Йорк във връзка с предложените на компанията 3 млрд. долара стимули. Amazon твърди, че от 2010 г. до днес е инвестирала над 270 млрд. долара на 40 места и е създала над 400 хил. работни места.

„Както много други компании, ние имаме право на достъп до програми за стимули, създавани и регулирани от градове и щати за привличането на нови инвеститори, тъй като те знаят, че тези инвестиции се отплащат в дългосрочен дивидент под формата на работни места, нови икономически възможности и частични данъчни приходи“, коментира компанията.

Amazon реши да премахне целта на S-Team през 2018 г., отчасти защото не успя да изпълни тази за 2017 г. и сметна, че това не е правилната мярка за успех, твърди източник, запознат с въпроса. Компанията се опитва да се фокусира по-малко върху данъчните отстъпки и повече върху транспорта и свързаните с работната сила стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още